Домашен арест за 19-годишен, причинил кървавата катастрофа край Стражица

При произшествието загинаха двама младежи, а трети е тежко ранен

Окръжният съд във Велико Търново отхвърли искането на прокуратурата за постоянен арест за младежът причинил тежката катастрофа край Стражица, в която загинаха двама негови приятели, а трети бе тежко ранен. Магистратите постановиха домашен арест за 19-годишния Алек А. и електронно наблюдение.
Съдът разгледа в открито съдебно заседание на 20 септември дело, образувано по искане на Окръжна прокуратура за взимане на най-строгата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за Алек А. от Стражица, привлечен като обвиняем за това, че на 17 септември, на път III, в землището на Стражица, при управление на МПС, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на две лица и средна телесна повреда на едно лице.
Според прокуратурата са налице предпоставките по чл. 63 ал. 1 от НПК и че целите на мярката за неотклонение няма да могат да бъдат изпълнени с по-лека такава, като представя допълнителни писмени доказателства.
Защитникът на обвиняемият заяви, че следва да се отхвърли искането за взимане на мярка за неотклонение, а алтернативно моли съдът да вземе по-лека такава – „домашен арест“ или „гаранция“.
Със свое определение, съставът на Окръжен съд – Велико Търново отхвърли искането на Окръжна прокуратура и наложи на обвиняемия мярка за неотклонение „домашен арест“, която да се изпълнява на постоянния адрес на обвиняемия в Стражица, като се задължават органите по изпълнението на мярката да извършват контрол чрез средства за електронно наблюдение.
Определението на Окръжен съд – Велико Търново подлежи на обжалване и протест, като в случай, че такива бъдат подадени, делото ще бъде разгледано от Апелативен съд – Велико Търново на 29 септември.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.