Забава и знание

Старите играчки са опасни за здравето на децата, тъй като съдържат токсични вещества

Не е особено добра идея да позволяваме на децата си да играят със стари пластмасови играчки. Особено ако искаме да са здрави. До това заключение достига шведско проучване, цитирано от Science Daily.

Когато изследователите университета на Гьотеборг тестват множество стари играчки, изработени от пластмаса, те установяват, че над 80 процента от тях съдържат токсини, които могат да увредят растежа, развитието и репродуктивните способности на децата, както и да предизвикат рак.

За целите на изследването специалистите са анализирали химическия състав на 157 различни играчки. Направеният анализ показва, че до 84 процента от старите изделия съдържат фталати и късоверижни хлорирани парафини в концентрации, значително надвишаващи нормата.

При новите играчки е регистрирано превишение от 30 процента, но то е по-ниско, отколкото при старите.

„Концентрацията на токсични субстанции бе значително по-висока в по-старите предмети. Така например много от старите топки съдържат концентрации от фталати, които надвишават 40 процента от теглото на самата играчка – т.е. 400 пъти над законовия праг“, казва проф. Бетани Карни Алмрот, ръководител на изследването.

Получените резултати показват, че повторната употреба и рециклирането не винаги са полезни и за околната среда. Според авторите на проучването токсините в старите играчки и вещи представляват пречка за бъдещата кръгова икономика, включваща тези практики.

Източник: Обекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *