Виртуален тур на Самоводската чаршия прави известният търновски художник-фотограф Генчо Петков

Пълен виртуален тур на Самоводската чаршия с акцент върху хората, които носят и предават на поколенията вековните традиции, прави известният търновски художник-фотограф и „екселънс” артист на Световната федерация за фотографско изкуство (FIAP) Генчо Петков. Така се казва и проектът му – „Самоводската чаршия – вековни традиции”, финансиран от Национален фонд „Култура” по програма „Творчески стипендии”. Редом с него той работи и върху личен проект, като общо средствата са 4046 лв.

Генчо Петков разказва и показва на лаптопа си проектът „Самоводската чаршия – вековни традиции”.

„Идеята е този виртуален тур първо да обиколи цялата чаршия и това включва улиците „Стефан Стамболов”, „Г. С. Раковски”, „Георги Мамарчев”, „Поп Матей Преображенски”, хан „Хаджи Николи” и Самоводския пазар. И не само. Аз се разхождам и влизам, за да снимам, във всички ателиета и работилници. Турът е на практика разходка с разглеждане, в някои случаи заснемането на улиците е с дрон. Оказа се, че на Самоводската чаршия търговските обекти са около 50, от които само 20 са по-тясно свързани с традициите и в тях занаятчиите работят предимно ръчно и по стари технологии. Някои, разбира се, са малко осъвремени”, разказва за в. „Борба” Генчо Петков.

Заглавната страница на виртуалния тур на Самоводската чаршия.

Започнал работа по проекта през август, в най-горещото време, но и когато има най-малко хора там и е по-спокойно. Още по-активен е от началото на септември. По време на обиколките си той е впечатлен от хората на чаршията – много и различни, с които просто човек трябва да се срещне и разприказва. Научил и доста любопитни подробности. Така например с изумление разбрал, че медникарят Хюсеин Хасанов е четвърто поколение занаятчия, защото баща му наследил занаята от дядо си. С интерес наблюдавал как куюмджията Тодор Кушлев пък нагрявал със стара горелка и после обдухвал среброто, докато прави сребърна гривна. Не го питал защо, да не му открадне занаята. Натъкнал се и на някои кусури на Самоводската чаршия, които е редно да се отстранят. Генчо забелязал, че табелата в началото, на която са обозначени работилниците, не е актуализирана, а някои от тях вече ги няма, например билкопродавницата.

Така изглежда началото на виртуалната изложба със снимки на Генчо Петков „Жената, тя жената!”

Всичко във виртуалния тур е с 360-градусови панорами, създал е автопилот, благодарение на който се стига от началото до края на всяка улица, завърта се, акцентира се върху някои места, без да е нужно този, който гледа, да се намесва. Посочени са надписите на работилниците и ателиетата, както и имената на занаятчиите, като навсякъде завъртането е пълно. Общото времетраене на виртуалния тур на Самоводската чаршия е около час и половина, като преминаването по улиците става за около 5 – 6 минути. Засега е успял да заснеме почти всички панорами, така че основната му схема е почти готова, нищо че крайният срок е 31 декември 2022 г. Има активни менюта, свързани със спиране и пускане на звука, на въртене, връзка със социални мрежи и т.н. Навигацията е предостатъчна. Посочил е и QR код, който, като се сканира, отвежда към заснетото и включеното в тура. Генчо Петков е направил и много хубава карта, базирана на Гугъл картите, върху която са упоменати всички панорамни точки, работилниците и търговските обекти, хан „Хаджи Николи”, на който е отделено специално внимание. Отделно са маркирани със специален етикет традиционните работилници, в които занаятчиите майсторят само ръчно. Има е една екстра – малък фотоапарат върху страницата, ако се щракне върху него, човек може да си направи снимка на това, което се вижда на екрана, като се записва и адресът на гледната точка. В момента работната версия на виртуалния тур може да бъде видяна на адрес: https://aek.propho.net/.

Ножарят Кирил Димитров в работилницата си.

Тепърва обмисля къде ще го публикува за широката публика, когато е напълно готов. А защо се е спрял на Самоводската чаршия? „Аз съм си търновец, а чаршията е едно от местата, които много харесвам и посещавам периодично. По-запазени традиции в региона от нея аз не знам да има, а и там всичко е концентрирано. Пък и се събуди местният шовинизъм”, споделя с усмивка Генчо Петков.

Другият индивидуален проект, включен във финансирането от държавата, се казва „Жената, тя жената!” и се развива в една-единствена виртуална зала с навигация, само с негови снимки. Залата е овална, с идеята за жената като начало и край. Проектът е базиран на 40 снимки, създавани в продължение на 38 години, т. е., откакто Генчо Петков се занимава с художествена фотография.

Медникарят на чаршията Хюсеин Хасанов.

Сериите са три – „Физиология”, „Поглед към изкуството” и „Душата на жената”. Във всяка, изчетени последователно, заглавията на отделните фотоси сглобяват текст, който за първата гласи следното: „Ти искаш да си майка и търсиш бащата. Пътуваш, израстваш, мечтаеш, бленуваш и търсиш светлината. Откриваш или загубваш в огледалния свят. Излиташ нагоре и си окаляна, с музика в душата. Обичаш в живота да се рееш високо, а сърцето ти е счупено. Очакваш детето и уморено семейство. Той си отива. Ти си свободна, но тъжна, себелюбива. Отлита мечтата!”. Заключението накрая е „Остава само спомен за голата линия”. Или както е написал художник-фотографът, за него жената е кълбо от емоции, форми и интуиция, кълбо от красота. „50 години от моя живот отделих на мечтата си за нея, по-красивата половина на човечеството. През и чрез фотографията, която е моята страст, хоби и професия. След толкова преживяно време аз все още не знам как да разбирам Жената, но мога да покажа моето мъжко виждане за нея. Разказът ми чрез снимки е хронологичен за развитието на общочовешкото разбиране за жена, нещо като вечното колело на живота”, гласи поетичната изповед на артиста. Виртуалната изложба, макар че има още какво да се доизпипва, също може да се види на адрес https://petkov.propho.net/.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката и Генчо Петков

One thought on “Виртуален тур на Самоводската чаршия прави известният търновски художник-фотограф Генчо Петков

  • 20.09.2022 в 17:57
    Permalink

    Нека Велико Търново да стане най хубавият арт град. Заслужава да бъде столица на изкуството, красотата и туризма.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.