50 пъти скачат разрешителните за сеч на дървесина в Търновско

Таксите ще променят и крайната цена

 

От 1 лв. на 50 лв. скача издаването на разрешително за сеч на дървесина на територията на ОП „Горско стопанство“ – Велико Търново, като услугата става „за почистване“. Драстично поскъпване не само на добива, но и на всички услуги, извършвани от предприятието, предлага кметът на Велико Търново Даниел Панов. Това ще стане след промяна на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, ако общинските съветници я приемат. Действащите сега такси на ОП „Горско стопанство“ са от 2006 година, като с промяната на наредбата предлаганите услуги ще се разширят.

Десет пъти поскъпва и издаването на удостоверение за транспортиране на дървесина, добита извън горски фонд, като цената от 1 лв. става 10 лв. Повишаване на цените се предвижда и за маркирането и сортирането на дървесен корен за кубически метър, измерването и кубирането на отсечена дървесина в лежащо състояние, както и маркирането на дървесина в лежащо състояние. Въвежда се и нова такса – 15 лв. на имот ще струва разглеждането на документи за издаване на разрешително за сеч.

Горскостопанският план на горите на общината е утвърден през 2013 г. със срок на годност 10 години. ОП „Горско стопанство“ стопанисва 5632 хектара общински гори и горски земи, като е започнало процедура по промяна на предназначението на земеделски територии в горски, които са малко над 3100 хектара. За миналата година приходите в предприятието са 133 293 лв. с ДДС, като са отдадени 3373 плътни кубични метра. До момента за 2022 г. приходите от продажби на стояща дървесина са 161 839 лв.

Промяната в таксите, която ще повлияе на крайната цена на дървесината, се извършва във време на драстично поскъпване на дървата за огрев за домакинствата и най-вече на остър недостиг. Средно 150 лв. е цената на кубик нарязани и нацепени дърва във Велико Търново и околностите тази година. От няколко години в дърводобивния бранш като цяло цари хаос. Липсата на работна ръка за тежкия и непривлекателен труд отказа доста фирми и на търговете се явяват все по-малко на брой. В същото време преработвателите изкупуват всичката дървесина, и то на високи цени. Тези са двете основни причини до обикновените хора дървата за огрев да не стигат. А сложната ситуация с постоянно повишаващите се цени на газа и електричеството накараха мнозина да се замислят дали тази зима да не се върнат към доброто старо отопление на твърдо гориво.

Ана РАЙКОВСКА

2 thoughts on “50 пъти скачат разрешителните за сеч на дървесина в Търновско

 • 21.09.2022 в 13:36
  Permalink

  Нека да има и залесяване от тези дето си напълниха джобовете, за сметка на климата, разбитите пътища, убитите горските, кражбите и тормоза на селяните. Всичко това става единствено разрешението на правителството. Ако институциите работеха толкова експедитевно, както паркинги и гаражи няма да имаше грешка, но да се взема не е така както да се дава.

  Отговор
 • 21.09.2022 в 13:47
  Permalink

  Дигайте цените, ние ще горим мебели.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.