Близо 2800 търновци изясниха здравноосигурителния си статус през лятото

Над 8000 данъкоплатци посетиха салона за обслужване на клиенти в ТД на НАП Велико Търново през трите летни месеца. Повече от 800 от тях са поискали издаване на персонален идентификационен код (ПИК), за да ползват Е-портала на приходната агенция. Притежателите на ПИК и електронен подпис могат да се възползват от над 160 онлайн услуги, напомнят от НАП.

Близо 2800 от клиентите са посетили салона за обслужване в ТД на НАП в старопрестолния град през юни, юли и август 2022 г., за да получат информация за здравноосигурителните си права. През летния период посещаемостта в салона е интензивна, защото клиентите, които живеят в чужбина, използват лятната си отпуска, за да платят здравните си осигуровки или да предоставят документи, касаещи техните здравноосигурителни права.

Здравната вноска е в размер на 28.40 лв. на месец и се внася до 25-о число на месеца, следващ този, за който се отнася, напомнят от НАП. Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права, припомнят от приходната агенция.

Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи чрез „Здравноосигурителен калкулатор“, който е със свободен достъп в Е-портала на НАП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.