Работното ни време е по-дълго от това на европейците

В ЕС максималната разрешена продължителност е 52 часа седмично

Работното време в България е 56 часа, а в ЕС максималната разрешена продължителност е 52 часа седмично. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов на дискусионен форум, посветен на последните промени в Кодекса на труда. Дискусията е организирана от синдиката и Фондация „Фридрих Еберт“ – България, съобщава БТА.

В България не е приведена регламентация относно сумираното изчисляване на работното време съгласно европейските директиви, отбеляза Капитанов. По думите му съгласно европейските директиви и Конвенцията на Международната организация на труда то следва да се прилага само в производства с непрекъсваем режим на работа.
КНСБ беше първата организация, която направи коментар в България на промените в КТ, посочи Капитанов и уточни, че коментарът е публикуван на страницата на синдиката в интернет.

 

istock
Капитанов припомни, че вчера КНСБ откри кампания за увеличаване на доходите и запазване на работните места. Едно от исканията е спазване на законодателството и прилагането на европейските рамки, с които България е обвързана, каза синдикалистът. Липсва ангажиментът на държавата за правната регламентация на сумираното изчисляване на работното време, смята Капитанов.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.