С жива верига и коли бранят от презастрояване поредния район във В. Търново

За вдигането на кооперация се налага отсичането на три орехови дървета

 

СТРОЕЖЪТ НА НОВ БЛОК ИЗКАРА НА ПРОТЕСТ ДЕСЕТКИ ЖИВУЩИ В КВ. „БУЗЛУДЖА“ В СТАРАТА СТОЛИЦА. Хората не са съгласни с вдигането на бъдещата сграда и дори подеха подписка в знак на недоволство. Те са категорични, че ако комплексът стане факт, инфраструктурата в района още повече ще се усложни. И без застрояване в конкретния парцел живущите в близост са вдигнали ръце от натоварения трафик, недостига на паркоместа и липсата на пространство за свободно придвижване.

Казусът засяга улица „Народни будители“ в частта срещу парк „Руски гробища“. Там се предвижда изграждането на висока сграда, а проектът е одобрен от Община Велико Търново.

В понеделник живущите в близост получили уведомление, че ще бъдат отсечени три орехови дървета, а паркираните в парцела автомобили следва да бъдат преместени, за да не се възпрепятства работата на строителната фирма. В знак на несъгласие обаче живущите в района нарочно оставили там колите си и дори докарали каравана. Излезли да посрещнат строителите, като лично бранили отстраняването на защитените по закон дървета. На място дошъл и патрулен екип на полицията, за да се успокои нагнетеното напрежение.

„Презастрояването може да се окаже бомба със закъснител и да доведе до хаос заради увеличаващия се брой автомобили. Поради разрастващото се строителство сме разтревожени за липсата на достатъчно зелени площи и паркинги, велоалеи и  тротоари. Напът е поредната улица да остане без кислород“, гласи част от организираната подписка срещу вдигането на сградата. До момента тя е подкрепена от близо 250 души.

ХОРАТА ОТПРАВЯТ ПРИЗИВ КЪМ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ИНВЕСТИЦИОННОТО НАМЕРЕНИЕ.

„Градът, вместо да се разширява навън, той расте вътре в себе си. Блоковете са един до друг, няма място за въздух. Може да се здрависваме през терасите с хората от съседния блок. Това е безобразие“, споделя една от застъпниците на останалия без бетон парцел – Елена Герджикова.

Организаторите на протеста и подписката са входирали в Общината искане за предоставяне на всички документи, касаещи строежа на блока.

Галина ГЕОРГИЕВА

6 thoughts on “С жива верига и коли бранят от презастрояване поредния район във В. Търново

 • 21.09.2022 в 13:23
  Permalink

  „Градът, вместо да се разширява навън, той расте вътре в себе си.“ – това и аз се чудя защо е. Колкото и да е скъпо строенето на ВиК и няколко улици, не е чак толкова голямо чудо. В замяна ще има много свободен терен за строене, място за паркиране и нормален град, а не циганска блъсканица. Може би не е изгодно на някои хора, които дават разрешителни с пазарлъци, че не може…$

  Отговор
 • 21.09.2022 в 13:28
  Permalink

  Ако задължаваха строителите да строят блокове с подземни паркинги това нямаше да се случи. Липсват мислещи хора във властта да са с дългогодишен мироглед и да предвиждат нещата много преди да се случат. Така можеше и да се предотврати и срутването на толкова много къщи с национално значение.

  Отговор
  • 21.09.2022 в 14:55
   Permalink

   Ако някой някога беше помислил всичко това дето се наблъска в града, да се застрои на запад – посока София, сега щеше да има може би един два нови квартала и нямаше да е тази лудница, коята е в момента, ама за целта се иска малко акъл и по-малко мерак за далавери ……

   Отговор
 • 21.09.2022 в 14:00
  Permalink

  само така, не искат да расте навън Търново, защото строителите са слаба ракия и алчни и не изграждат улици, инфраструктура и тн. Всичко се бие вътре в града, където има улици и става едно бетонно гето. Една Горна Оряховица предлага по високо качество на живот. Отидете в Габрово да видите какво се казва паркове и градини, не като нашиъе паркове в Търново, където са като зверилници особено след работно време от бягащи и врякащи деца.

  Отговор
 • 21.09.2022 в 20:35
  Permalink

  То с тоя кмет ненаяден какво да се очаква, ам нали живее в Арбанаси тоя рашевско-гербо модел

  Отговор
 • 24.09.2022 в 21:58
  Permalink

  Е само там нямаше блок. Да построят два и на паркинга от другата страна на градинката. Може да вдигнат и един на кръговото – по средата. И още един върху паркинга на Практикер. Има място и на паркинга пред Кауфланд. После да надстроят и етажерката над Магистрална.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.