Във Велико Търново организират Национална кръгла маса за статута „Историческа и духовна столица на България“

Поканен е Симеон Сакскобургготски

 

Национална кръгла маса на тема „Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи“ ще се проведе на 22 септември от 16 часа в Ритуалната зала на Община Велико Търново. Участие в дискусията, която ще е един от акцентите в Деня на независимостта, ще вземат водещи юристи, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици, представители на културните индустрии, туризма и опазването на историческото наследство.

Инициатор на престижния форум е сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“ с подкрепата на Община Велико Търново. Модератор ще бъде телевизионният журналист и водещ на предаването „История БГ“ по БНТ Георги Ангелов. Основна цел на събитието е да обедини най-добрите идеи и конкретни предложения за юридическа легитимация на статута на града като историческа и духовна столица и възможностите му за развитие.

Едноименното сдружение беше учредено на 18 март 2022 г. В него участват представители от различни сфери на обществения живот. То реализира различни проекти, а една от основните му задачи е да се постигнат законодателни промени, позволяващи реални действия по статута „Историческа и духовна столица на България“. Припомняме, че Велико Търново получи признанието с решение от най-високата трибуна на държавността в България – Народното събрание, на 12 април 2019 година.

Националната кръгла маса ще открие кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. Изказвания ще направят преподавателите историци от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Петко Петков и проф. д-р Милко Палангурски. Венцислав Събев ще говори за ролята на В. Търново в европейското историческо наследство с поглед от Швейцария, в кръглата маса ще участва и д-р Николаос Мердзимекис от Министерството на културата на Гърция. Изказването на главния архитект на Велико Търново е с акцент върху фактическото състояние и юридическите пречки за опазване на недвижимите културни ценности и специфични градоустройствени решения за старата столица. За правното положение и необходимостта от конституционен статут и закон за историческата и духовна столица на България ще говорят проф. д.ю.н. Борис Велчев (съдия в Конституционния съд на България 2012 г. – 2021 г. и председател на Конституционния съд 2015 г. – 2021 г.) и чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов (съдия в Конституционния съд на България).

Симеон Сакскобургготски ще поднесе приветствие, а адвокат Йордан Цветанов – председател на СНЦ „В. Търново – историческа и духовна столица на България“, ще закрие форума.

5 thoughts on “Във Велико Търново организират Национална кръгла маса за статута „Историческа и духовна столица на България“

 • 21.09.2022 в 11:38
  Permalink

  Ректорът на ВТУ не е поканен. Панов си връща. Демонстративно не му беше дадена думата да поздрави преподаватели и студенти при откриването на новата учебна година в университета.

  Отговор
 • 21.09.2022 в 12:01
  Permalink

  Фалиралия печатар зам. кмета по културата Нейко Генчев е полудял. Ще похарчи луда пара от бюджета на общината, за нещо по което от тридесет години се дебатира с лакардии и масали. Разбира се рекламните материали ще се печатат в неговото издателство. И пак същите редовни досадници–Борето Велчев, дето стана ректор на университета по финанси и застраховане, по времето в което беше още коституционен съдия, Член Кора, тежка комунистическа номенклатура, ВТУ-лешперите и Цару, който пък се самопоканил. След туй ша си пиинат у Балкантурист–Янтра.

  Отговор
 • 21.09.2022 в 12:09
  Permalink

  Право на домакина е да предоставя думата за приветствие на такивя събития.

  Отговор
 • 21.09.2022 в 14:39
  Permalink

  Каква историческа и духовна столица, бе, събудете се! Търново от падането под турско робство си е бил един турски град, с джамията и Конака. Тука осъдиха Левски, в същия тоя конак.
  Добре, че бяха „комунистите“, дето се използва като обида, ама те построиха университета, паметника на Асеневци, новото военно училище (висше), полусредно медицинско, други училища, библиотеки, е и оная бутафория на Царевец, ама тогава времената го изискваха.
  Кметът му се ще да е кмет на столица, нищо, че и за кмет на махала в Балкана не става…

  Отговор
 • 21.09.2022 в 15:32
  Permalink

  Историческата и духовна столица на България, според мен трябва да е гр. Преслав, днес Велики Преслав.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.