Четирима премиери събра във Велико Търново честването на 114 години независимост на България (обновена)

СЛУЖЕБНИЯТ ПРЕМИЕР ГЪЛЪБ ДОНЕВ, ПРЕДШЕСТВЕНИЦИТЕ МУ КИРИЛ ПЕТКОВ И СТЕФАН ЯНЕВ, КАКТО И СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ, КОЙТО БЕ МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛ В ПЕРИОДА 2001 – 2005 Г., дойдоха във Велико Търново за националните чествания на 114 години независимост на България. Именно тук, в историческата столица на България, държавата ни тържествено е провъзгласена за независима и това слага началото на бурния й възход. А болярският град по право, което му дава историята, е център на националните чествания на Деня на независимостта. Гост на тържествата бе вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

 

В ранната утрин празникът започна с празнична света литургия в храм „Св. 40 мъченици“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове”. В двора на храма за първи път през деня прозвуча Манифестът на независимостта, прочетен на 22 септември 1908 г. от княз Фердинанд. Официалните лица поднесоха цветя на гроба на цар Калоян, след което владиката поръси бойното знаме на Националния военен университет „В. Левски“.

ЧЕСТВАНЕТО СЕ ПРЕНЕСЕ НА ЦАРЕВЕЦ, КЪДЕТО С ВОЕНЕН РИТУАЛ БЕ ИЗДИГНАТ НАЦИОНАЛНИЯТ НИ ФЛАГ. ПРАЗНИЧНО СЛОВО ПРОИЗНЕСЕ КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ: „22 септември е ден, в който сърцата ни бият силно и бързо от вълнение. Ден, в който дори въздухът в историческата и духовна столица на България носи особен заряд. Заряд на гордост, че сме българи и че живеем във Велико Търново. Гордея се, че имам привилегията и огромната отговорност да бъда тук, на това сакрално и свято място. През 1908 г. България каза силно, че е свободна съединена държава. Колкото и години да минават, 22 септември и Независимостта ще носят ярка светлина на народа ни. На нас, на децата ни и на бъдещите поколения. Днес всички ние се прекланяме пред героите на дългата ни история. Дали обаче ние, съвременниците, като народ сме вникнали в мъдростта и в техните уроци. Стига вече разделение на българи и българи, породено от политически егоцентризъм! Нека си върнем нормалността в общуването, в отношенията, в държавата! Нека се обединяваме около каузи и ценности! Дължим го на нашите деца, на всички българи, за да сме свободни и независими“.

Обръщение към нацията направи и вицепрезидентът на България Илияна Йотова: „За мен е огромна чест заедно да отбележим Деня на българската независимост. Предизвикателство към всеки български държавник е да говори публично точно на този ден. Преди 114 г. български държавници, смели мъже, подписаха и обявиха българската независимост. Мястото е избрано неслучайно. Велико Търново – бляскавата столица на Второто българско царство, столица на българската духовност и държавност. Всеки един от нас днес ще направи своя прочит в Деня на независимостта. Що е то независимост? Независимостта принадлежи само на силната държава. Аз зная, че нашите предци загърбиха преди 114 г. политическите си пристрастия пред голямата цел. А целта е една – Родината и България.

Днес, уважаеми дами и господа, отново сме изправени пред избор. Трябва да загърбим омразата и разделението, които ни разяждат като отрова! Трябва да сме по-силни, да не позволим на личните пристрастия и конфликти да изстискват цялата ни национална енергия. Защото и днес имаме да решаваме важни национални дела за бъднините на собствената ни нация. Най-важната ни задача в следващите месеци е да няма страдащи и бедстващи възрастни хора, безработни родители, които едва свързват двата края. Днес имаме още една важна задача – достойното ни място в европейското семейство. Бъдещето ни е в просветените политици, в хората с достойнство, в такива, които знаят как да отстояват своите аргументи, защото знаят, че най-важен е интересът на България.

Трябва да помним, че българската независимост е за българския народ и е негово дело. За да „уреждаме хубавата ни земя“, както пише в Манифеста на българската независимост. В тази сила вярвам аз! Да живее България! Да живее българският народ!“.

ВЕНЦИ И ЦВЕТЯ НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ БЯХА ПОДНЕСЕНИ НА ПИРАМИДАТА НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА ЦАРСТВЕНИЯ ХЪЛМ ОТ ОФИЦИАЛНИТЕ ЛИЦА, посланици и представители на дипломатическите мисии у нас, след което те се включиха в празничното шествие по главната улица на Велико Търново. Ученици положиха гирлянд на паметника „Майка България“, а самият той бе обсипан с цветя.

Празникът завърши с тържествена заря проверка на площад „Цар Асен I“ и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

 

2 thoughts on “Четирима премиери събра във Велико Търново честването на 114 години независимост на България (обновена)

  • 23.09.2022 в 10:33
    Permalink

    Горките войничета! 12 часа им стояха чапраздиван на тези думбази.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.