Евроинтеграцията на страните от Западните Балкани обсъждаха във Велико Търново

Политиката на разширяване на ЕС и проблемите и перспективите пред евроинтеграцията на страните от Западните Балкани бяха обсъждани на конференция във Велико Търново. Форумът бе под егидата на групата на ЕНП в Европейския парламент и бе проведен по инициатива на евродепутата и доайен на парламентаризма у нас Александър Йорданов. Съорганизатор бе кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов, който модерира панела „Евроинтеграцията на страните от Западните Балкани и политиката на Европейската народна партия”.

Конференцията се проведе по случай Деня на независимостта и събра на едно място евродепутати, учени, съмишленици на демократичната идея.

Независимостта е свят ден, който десетилетия бе подценяван, но който е достоен за истински национален празник. Винаги съм си представял Независимостта като монументална скулптура, чийто постамент са Освобождението и Съединението, но Независимостта увенчава този паметник на националното достойнство и го прави съвършено творческо дело на българския народ, сподели Александър Йорданов.

СДС е с категорична позиция по отношение на националния празник на Република България. От повече от десетилетие смятаме, че подходящата дата е 22 септември. Приемаме тази дата като венец на усилията на българския народ, още повече че тя е извоювана от нашата държава без външна помощ, отстоявана е пред Великите сили и заслужава да бъде отбелязвана подобаващо. България и днес има нужда от стабилно правителство, което да откъсне страната ни от опитите тя да бъде завлечена за пореден път към Евразия, към проектите на Кремъл. В лицето на ГЕРБ-СДС виждам основната политическа формация, която може да свърши тази тежка задача. Освен това сме в поредица от кризи. Коалицията ГЕРБ-СДС е показвала, че може да решава кризи и ще ги реши отново, каза лидерът на СДС Румен Христов, пристигнал във Велико Търново специално за форума.

Фактът, че отново сме пред парламентарни избори, говори за продължаващата вече втора година политическа криза. Тя, логично, доведе и до икономическа криза, а усещането в обществото е за тотален хаос, за вопиюща управленска некадърност, нестихващи политически спекулации и серия от грешни правителствени решения. На този фон ние, участниците в днешната конференция, вероятно ще изглеждаме като пътешественици в бъдещето, защото ще говорим не просто за проблеми, а за начините, по които те могат да бъдат решени. Разширяването на ЕС е актуална тема и проблем в контекста на променената геополитическа реалност в резултат на войната, която през 2014 г. Руската федерация започна срещу Украйна и която на 24 февруари ескалира до конфликт, който светът не познава от края на Втората световна война. ЕС е създаден, за да се разширява. Неговата същност е да бъде отворен за приемането на нови страни, които приемат неговите ценности и желаят да следват общите му политики“, коментира Александър Йорданов.

Участниците във форума бяха поздравени от областния координатор на ГЕРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. Историческата и духовна столица на България е символ на държавността, един от градовете, който започва с идеята за Съединението, и град, който поставя началото на независима България”, припомни кметът на старата столица.

Всяко нещо, което казват проф. Румен Христов и доц. Александър Йорданов, връща усещането за свобода, което създадоха в началото на промените. Различни политически сили се опитват да използват процеса по евроинтеграция на страните от Западните Балкани за трупане на политически дивиденти. В ГЕРБ-СДС сме убедени евроатлантици и всички наши действия доказват това. Благодарение на нас, ветото над Северна Македония на практика беше вдигнато. Ние направихме така, че българският национален интерес да бъде защитен, като ЕС бъде гарант за защитата на националния ни интерес. Ролята на България в региона е изключително важна по отношение на целия ЕС, припомни и водачът на листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново проф. Костадин Ангелов.

За позицията на ЕНП относно политиката на разширяване в региона на Западните Балкани с особен поглед върху евроинтеграцията на Република Северна Македония говори евродепутатът д-р Андрей Ковачев. Резолюциите на ЕП относно политиката на евроинтеграцията в региона на Западните Балкани разясни Александър Йорданов, а зам.-председателят на ГЕРБ и водач на листата на коалицията ГЕРБ-СДС във Варна Даниел Митов коментира политиката на България в подкрепа на евроинтеграционните процеси на страните от Западните Балкани.

Вторият панел бе именуван „Европейска интеграция и национална независимост. Историческият опит на България в контекста на съвременността”. Проф. д-р Пламен Павлов припомни споделени личности от общата история на България и Македония. Казуса Република Северна Македония във вътрешнополитически план – рискове и възможности, разясни социалният антрополог доц. д-р Харалан Александров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.