Мая Манолова във В. Търново: „Имаме спасителен план за тревогите на хората за предстоящите тежки есен и зима“

Твърди, че изборите на 2 октомври са шанс българският народ да спре партиите, които се опитват да ни вкарат във война

ЩЕ ПРЕДЛОЖИМ ОТЛАГАНЕ НА ПЛАЩАНЕТО НА ВСИЧКИ БИТОВИ СМЕТКИ ДО КРАЯ НА ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН или докато бъдат възприети правила, които дават възможност на хората да ги покрият. А именно – държавата да поеме цялото увеличение в цената за енергийно бедните. Това заяви Мая Манолова, която се срещна със симпатизанти на „Изправи се, България“ в старата столица на 22 септември. По думите й от формацията са готови със спасителен план, който да помогне на сънародниците ни през очертаващите се трудни месеци. Изтъкна, че безотговорните и корумпирани управления до момента са поставили хората пред дилема дали ще могат да си платят сметките, дали ще има какво да сложат на трапезата си, дали ще са на топло в студеното време и т.н.

„Първият законопроект, който ще внесем още след 2 октомври, след сформирането на парламента, е Законът за извънредната ситуация в енергетиката, който сме кръстили още „Закон за енергийното мъчение“, защото хората наистина изнемогват, няма как да плащат тези битови сметки с 60 процента увеличение на парното, водата, газа, метан, дърва и т.н. Това са близо 4 млн. българи“, посочи Манолова.

Тя уточни, че са стартирали кампанията „Не плащай“ първоначално в София по отношение на столичната топлофикация, която са уличили в измама. Това е било потвърдено и от контролните органи.

„Имаме подобен случай на измама и във великотърновското село Караисен, където хората получиха увеличение в цената на водата от 1 юни и веднага след това останаха без вода два месеца. Протестирахме пред „ВиК Йовковци“ и накрая, след като преборихме дружеството и им пуснаха водата, те са получили за месеците без вода служебно начислени сметки. Засега „Не плащай“ е по-скоро едно предупреждение, закана към монополистите, безхаберните управления, а след като внесем законопроекти и сметките бъдат намалени, монополистите ще бъдат озаптени. Ако имаме съпротива от останалите партии в парламента, ще обявим гражданско неподчинение“, закани се ексомбудсманът.

Заяви, че бунтовете и протестите са най-сигурните начини институциите да чуят хората. Увери, че фирмите, които са забогатели на гърба на обеднелия народ, ще бъдат осветени в следващата комисия по ревизията в НС.

Манолова насочи вниманието и към огромния проблем с дървата за огрев в момента. По думите й хората не могат да се снабдят с топливо, а нямат възможност да платят цени от 200 лв. на кубик. Причините за това са безобразният износ и огромните фирми – ползватели на дървесина, уточни тя.

„Такива са няколко у нас, едната е във Велико Търново – „Кроношпан“. Ние сме протестирали пред завода, че замърсява въздуха в старата столица, но има и друг грях към гражданите. Заедно с предприятието в Стамболийски потребяват огромни количества дървесина, оставени са безконтролно да го правят и сега в условията на наближаваща есен, когато хората не могат да си позволят дърва, е редно да си озаптят икономическия апетит“, каза лидерът на „Изправи се, България“.

Манолова изрази безпокойство във връзка с ескалацията на войната в Украйна. Призова всеки политик и всички партии да заявят категорично ясно своята позиция за това дали са за незабавно провеждане на преговори за мир или за война до победен край.

„Ние сме твърдо за мира, това е висша ценност. Войната е средство за разрушение, мизерия и глад за народите. Тези избори са шанс българският народ да спре партиите, които се опитват да ни вкарат във война. С продажбата на оръжие и лицемерното си поведение всъщност те участваха в разрастването на този военен конфликт. Нека хората гласуват за партията на мира с номер 17 в бюлетината“, апелира тя.

Съобщи, че във вторник „Изправи се, България“ организира протест срещу измамата в увеличението на пенсиите.

„Четворната коалиция успя три пъти да ги излъже в рамките на една година. Борисов ги лъга 12 години и не пипна пенсиите. След преизчисленията от 1 октомври увеличение ще получават само 1/3 от възрастните, като средното увеличение е с 8,6 процента. Огромната маса няма да получават увеличение. Няма да получават и тези на социални пенсии и за бедност. Тоест най-уязвимите, които буквално си броят стотинките, ще останат без никакво увеличение. Водехме делата на над 100 пенсионери от цялата страна срещу досегашните измами на четворната коалиция. БСП и „Продължаваме промяната“ цяла кампания се карат кой точно е вдигнал пенсиите. Е, никой не ги е вдигнал. Нека всеки пенсионер да погледне в сайта на НОИ, за да се убеди и тогава да отиде да гласува“, коментира Манолова.

По време на срещата със симпатизанти бе запозната с проблеми на редица представители на малкия и средния бизнес във Великотърновско. Една от най-големите тревоги на фирмите бе получените фактури за начислена електроенергия. Част от тях вече са фалирали след покриване на сметките. Сред фрапантните казуси бяха малки магазинчета за хранителни стоки с близо 50 000 лв. задължения за ток.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.