Бавят ремонта на бул. „България“, изпълнителят поиска повече пари

Преасфалтирането и новото кръгово вместо тази есен могат да станат най-рано през идната пролет

 

ПРЕДОГОВАРЯНЕ НА ЦЕНИТЕ БАВИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВОТО КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ НА „БЪЛГАРИЯ“ В РАЙОНА НА  „БЕЛЯКОВСКО ШОСЕ“ и оттам и пресфалтирането на целия великотърновски булевард. Изпълнителят на обекта – консорциумът ДЗЗД „Търново 2019“, в който влизат „Пътища и мостове“ – Варна, и „Инжконсултпроект“, е поискал повече пари за работата си, която първоначално бе оценявана на 1 млн. Индексациите с около 30 на сто се налагат заради поскъпването на материали, скока на заплати и енергоносители, което не е било факт по време на подписване на първоначалния договор. В момента се чака и специална наредба, по която трябва да стане точната калкулация, което още повече ще забави проекта. Намеренията на Общината бяха основната за старата столица отсечка да бъде направена до тази есен, но това няма как да се случи. За догодина при подходящи температури остава и цялостното преасфалтиране, което ще струва почти 2 млн. лв. Единствената изцяло изпълнена дейност по обновлението на отсечката е новата отводнителна система и ВиК мрежа.

 

БЕЗ НОВОТО КРЪГОВО КРЪСТОВИЩЕ И „ОБРЪЩАЧИ“ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОДОБРЕНА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДВИЖЕНИЕ

 

Специални „обръщачи“ – тип улеи, които да не спират трафика, а да осигуряват бърза връзка в желаната посока, са предвидени на няколко места в района на „Беляковско шосе“ по новия проект за системата от кръгови кръстовища. Такива ще отвеждат МПС-тата към КАТ и с. Беляковец, ул. „Освобождение“ и „Пейо Яворов“, както и от другата страна – към „Краков“. В западната и източна страна на кръговите кръстовища се поставят и светофари, които ще гарантират безопасното престрояване с ляв завой.

6,7 млн. лв. струва пълната реконструкция на „България“, но сумата е обща за подмяната на ВиК системата, изграждане на система от кръгови в района на „Беляковско шосе“ и подмяна на спирките, както и за последващото цялостно преасфалтиране. 3,8 млн. е цената само новата ВиК инфраструктура. С предоговарянето обаче парите ще станат поне с 15 – 20 на сто повече.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка: архив

3 thoughts on “Бавят ремонта на бул. „България“, изпълнителят поиска повече пари

 • 23.09.2022 в 9:17
  Permalink

  Някой учуден да има?!? Ясно беше, че само цоцаха пари, ония в общината, и нищо няма да се направи. Боднаха едни железа уж за разписанията на спирките и това беше.

  Не знам Сметната палата и ДФИ (ако съществува още) къде спят. Всъщност знам – със снимката на кмета и Пеевски под възглавницата.

  Отговор
 • 24.09.2022 в 13:02
  Permalink

  Може би, ако скъпите коли и охрана на депутатите ги махнат, ще стигнат парите за ремонти на много пътища. Учете се от Швейцария, депутатите от народа се возят с влак, автобуси или колела.

  Отговор
 • 25.09.2022 в 22:08
  Permalink

  Да се разбират за новите цени и да започват! Но да се разгледат внимателно калкулациите! Да, горива и асфалт сигурно са повишени. Но по-добре да започнат сега и да се плащат готовите етапи от сегашния бюджет, където пари има. А разликата да се покрива догодина. Иначе – ако се чака наведнъж цялата сума – никога няма да стане!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.