Месечна прогноза за септември

В началото на септември ще остане сравнително топло със следобени превалявания, по-чувствително захлаждане се очаква към края на месеца

 

Астрономическа справка:

В началото на месеца слънцето изгрява в 6 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 00 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 8 мин. В края на месеца слънцето изгрява в 7 ч. и 23 мин. и залязва в 19 ч. и 9 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 45 мин. Фазите на Луната през месеца са: на 3 септември – първа четвърт, на 10 септември – пълнолуние, на 18 септември – последна четвърт, на 26 септември – новолуние.

На 23 септември в 4 часа и 4 мин. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

Характерни особености на месеца:

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко, в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са изключително високи температури – около 40 гр., но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Прогноза:

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата, която за по-голямата част от страната е между 17 и 20 гр., а за планините – между 3 и 10 гр. Най-високите температури през септември ще бъдат между 29 и 34 гр., а най-ниските – между 4 и 9 гр., по-високи по Черноморието. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 40 и 60 л/кв. м, а за планинските и припланинските райони – от 60 до 80 л/кв. м.

През първите дни от месеца през страната ще премине атмосферно смущение и температурите относително ще се понижат. На много места, главно в следобедните часове, ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. През втората половина от първото десетдневие времето ще е предимно слънчево, температурите ще се повишат.

В началото на второто десетдневие през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи и на много места ще превали дъжд. Температурите ще започнат да се понижават. През втората половина от периода се очаква времето да е предимно слънчево.

През третото десетдневие температурите ще продължат да се понижават и вече ще бъдат по-ниски от обичайните за периода. Повишава се вероятността за създаване на валежна синоптична обстановка.

 

Ас. д-р Красимир Стоев – синоптик в НИМХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.