Симеон Сакскобургготски във Велико Търново: „Трябва да се учим от историята и да помним нейните поуки и уроци”

Симеон Сакскобургготски бе във Велико Търново на 22 септември и участва в кръглата маса с основна тема статута на града като историческа и духовна столица на България. Преди да вземе участие във форума той заяви, че трябва да се учим от историята и да помним нейните поуки и уроци. Ето и оценката му за празника и Деня на независимостта: „Това беше блян на цяла една нация – държавата да се провъзгласи като независима. Това е важна дата за всички нас, трябва да я помним и като вече обединени“.

Като наследник на цар Фердинанд, провъзгласил независимостта на България, той заяви, че много се радва, че честваме такъв празник, защото около неговия дядо има черни легенди – незаслужено. „С годините може да се определи с какво е допринесъл за модернизацията на държавата. А не само национални катастрофи, които някои се опитват да доказват“.

Според Симеон Сакскобургготски ние сме в престижното европейско семейство, но трябва да преследваме нашите си интереси. Посланието му към българите е, че трябва да бъдем обединени.

За него кралица Елизабет II е доказала, че е служила на Британия, защото предния ден преди да почине, е посрещнала и приела новия министър-председател. „Това беше като някаква историческа кулминация на тези 70 години. Тя беше символ, изпълнен по блестящ начин със съдържание.

Макар и неговата дума да се чува все още по света и може да лобира за българските интереси, Симеон Сакскобургготски скромно отбеляза, че не е в активната политика, а и е на възраст. Към политическата тема – изборите, той каза, че ще се радва България да има солидно правителство. „Аз не давам оценки и още по-малко критикувам публично. Всеки обаче трябва да изпълни мисията и отговорността, с която е бил натоварен“, каза още в изявлението си пред медиите Симеон Сакскобургготски.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

2 thoughts on “Симеон Сакскобургготски във Велико Търново: „Трябва да се учим от историята и да помним нейните поуки и уроци”

 • 23.09.2022 в 10:17
  Permalink

  След две загубени войни, третата няма да я бройм, този наглец продължава да се счита за обществена личност. За по малко грехове, династията на Романови в Русия я затриха.

  Отговор
 • 23.09.2022 в 20:49
  Permalink

  Точно ТАКА симиончо,историята трябва да се помни и НАПОМНЯ на невежите ! Твоят дядо и баща съсипаха България с поредица от загубени войни и територии,за страдащият български народ няма да пиша,какво причинихте! Та и ти си същият бок…ук ,като тях,ПРОДАДЕ НИ ! И върни имотите на България,нещастник.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.