Стойността на турската лири продължи да спада след решението на централната банка за лихвите

Стойността на турската лира продължи да спада, достигайки ново рекордно ниско равнище от 18,42 за долар, след решението на централната банка на страната днес да понижи основния лихвен процент с един пункт – от 13 на 12 на сто, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Обменният курс евро/турска лира е 1 към 18,14.

По-рано днес в очакване на решението на централната банка лирата се търгуваше на равнище от 18,38 спрямо долара след предишното дъно от 18,36 през декември.

Комитетът по паричната политика на централната банка на Република Турция намали днес основния лихвен процент със 100 базисни пункта от 13 на 12 процента, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер. След обявеното решение турската лира продължи да се обезценява и достигна нов исторически рекорд от 18,42 за долар.

Щатската валута междувременно се засили на международните пазари след решението на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ за повишаване на лихвените проценти, отбелязва турската телевизия. Доларът поскъпна до 111,72 пункта спрямо кошница, съставена от други водещи световни валути. Това бележи нов 20-годишен максимум и представлява повишение от 2 процента от началото на седмицата и около 17 процента от началото на годината.

Турция следва нестандартното виждане на президента Реджеп Тайип Ердоган, че високите лихви са причина за висока инфлация, докато в същото време голяма част от света повишава своите лихви, за да се бори с инфлацията.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.