ВКС окончателно оправда Димитър Върбанов от „Господари на ефира“ след 4-годишна съдебна сага

Репортерът беше обвинен в лъжесвидетелстване при журналистическо разследване

 

След окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) Димитър Върбанов, работил като репортер в предаването „Господари на ефира“, е признат за невинен по обвинение за лъжесвидетелстване. Журналистът бе изправен на подсъдимата скамейка след разследване на склад, съхранявал храни с изтекъл срок на годност.

След близо 4-годишна съдебна сага телевизионният репортер Димитър Върбанов на 2 декември миналата година бе оневинен от Окръжен съд – Велико Търново. Казусът стигна до ВКС като последната инстанция, която потвърди решението на окръжните магистрати.

Делото срещу Върбанов бе заведено от прокуратурата след серия от репортажи за склад, в който се съхраняват храни с изтекъл срок на годност.

Журналистът бе изправен на подсъдимата скамейка, след като в предаването „Господари на ефира“ той и екипът му показаха как в търговския обект във Велико Търново се съхраняват стоки с изтекъл срок на годност с месеци, а Областната дирекция по безопасност на храните не взема никакви мерки.

Журналистическото разследване изнесе наяве как част от негодните стоки се разпространяват в търговската мрежа след преетикетиране.

На 26 септември 2018 г. заради липсата на адекватен контрол от страна на институциите Върбанов и операторите му за пореден път опитаха да направят проверка в склада за храни. Там имаше стока, поставена под възбрана от ОДБХ. По случая бе образувано досъдебно производство под наблюдението на Районната прокуратура. По време на снимките към екипа бе проявена агресия и опит за физическа саморазправа. Нападението над репортерския екип бе отразено в местни и национални медии.

След това обаче срещу репортера бе повдигнато обвинение, че е дал неверни показания. Изтъкнатите мотиви гласяха, че „пред надлежен орган на властта – старши разследващ полицай в отдел „Разследване“ при ОД МВР – Велико Търново, устно съзнателно е потвърдил неистина, а именно: че бил издърпан до вратата на склад, където е бил блъснат и изхвърлен от склада от собственика му Иван Иванов и друг служител, вследствие на което получил наранявания“.

„Правилно и законосъобразно въззивният съд след извършен цялостен, пълен и обективен анализ на събрания доказателствен материал е достигнал до извод за несъставомерност на деянието от обективна страна, тъй като безспорно е установено, че подсъдимият по време на разпита му като свидетел пред разследващия орган е описал обстановката така, както той лично субективно я е възприел, и е съобщил това, което той е усещал като болки към момента на разпита, т. е. посоченото от него е истина. За да е налице реализиран състав по чл. 290, ал. 1 от НК, е необходимо деецът в качеството си на свидетел устно или писмено съзнателно да е потвърдил неистина или да е затаил истина пред съд или друг надлежен орган на властта, каквото в случая подсъдимият не е извършил“, подчертават в мотивите си върховните съдии.

„Това беше едно от най-кошмарните неща, които могат да се случат на един журналист. Показваш как в търговската мрежа безпрепятствено се продават храни с изтекъл срок на годност, докато институциите нехаят и в резултат получаваш обвинение, мярка за неотклонение подписка, криминалистична регистрация – снимка с табелка и номер, взимане на ДНК материал и пръстови отпечатъци. Нищо не може да компенсира стреса за мен и близките ми, както и чувството за несправедливост, което изпитва човек, който се е борил да покаже една нередност на обществото, а получава обвинение от прокуратурата в замяна. В нито един момент обаче не съм преставал да вярвам в закона и в това, че за Окръжен съд – Велико Търново, са важни фактите и доказателствата“, коментира бившият репортер на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов.

Междувременно складът, в който разследването на Върбанов показа, че се съхраняват и продават храни с изтекъл срок на годност, все още работи. Никой не знае какво се случи с храните с изтекъл срок, които разследването разкри, и нито една от държавните институции не даде задоволителен отговор на въпроса влязоха ли те в търговската мрежа.

След като гръмва скандалът, срещу Димитър Върбанов били образувани три производства.

„В хода на процеса бяха извършени медицински експертизи, които доказаха, че е получил наранявания при изхвърлянето му от склада. По безспорен начин бе доказано, че няма извършено престъпление от страна на журналиста. Паралелно с това срещу Върбанов бе заведено частно дело за клевета, като решението на Окръжния съд по него също е в полза на Върбанов. Занимавана бе и Комисията за защита на личните данни, която отхвърли твърденията като неоснователни. Всичко това костваше на клиента ми много нерви, време и уронване на имиджа. Истината бе доказана, но за съжаление, с тези съдебни производства се измести акцентът от истинския проблем“, коментира защитникът на Върбанов – адвокат Венцислав Фоти.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимка личен архив

6 thoughts on “ВКС окончателно оправда Димитър Върбанов от „Господари на ефира“ след 4-годишна съдебна сага

 • 23.09.2022 в 9:15
  Permalink

  Не съм сигурен, че човекът от снимката е Димитър Върбанов.

  Отговор
  • 23.09.2022 в 18:56
   Permalink

   Добре , че видеозаписите не са доказателство в съда , иначе поемаше към ловешкия.

   Отговор
 • 23.09.2022 в 11:38
  Permalink

  Неймарчето продаде аудито, за да си плати да го оправдаят.

  Отговор
 • 24.09.2022 в 1:00
  Permalink

  И „Кой“ вярва на българското правораздаване?

  Отговор
 • 25.09.2022 в 12:29
  Permalink

  Това момче ли се търкаляше като малаче по земята, за да стане по-ефектен репортажът?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.