Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Доц. д-р Иван К. Иванов, преподавател по политическа психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. „Как да тълкуваме слоганите на основните партии?“

Време на избори е, време е да погледнем и анализираме предизборните послания и внушения по време на тези избори за 48-о НС през слоганите (предизборното мото) на отделните партии и как това се проектира при кандидатските листи в Търновско. Психолозите твърдят, че принципно слоганите трябва да са емоционално ангажиращи, запомнящи се и да призовават към действие. Триадата „почувствах, разбрах, направих“ е психологическият механизъм, който движи хората напред, включително и в политиката. Както при фирмите, така и при партиите е важно продуктът, който се продава, да се свързва с определени негови позитивни характеристики, но и да отговаря на истината. Защото едно е какво партиите искат да ви продадат и колко успешно го правят, съвсем друго – дали това е истина. Обикновено на моите студенти по време на избори им давам задача да се опитат да свържат написаните пред тях слогани на партиите с имената на съответните партии интуитивно. Този първи тест дава информация дали партиите успяват чрез слоганите да обещаят нещо, което публиката автоматично свързва с тях.

Ако се опитаме да отговорим на този първи въпрос сега на тези избори, виждаме че при ГЕРБ сякаш тази връзка е логична. „По-силни от хаоса“ първосигнално се свързва не толкова със сила, а с хаос. Хаос, който няма как да не се свърже с ГЕРБ, които управляваха последните 10 години и колкото и да им се иска да припишат кризата единствено на коалицията начело с ПП, няма как да им се получи. При „Продължаваме промяната“ също имаме подразбираща се връзка, тъй като те започнаха нещо, което не свършиха, и техният слоган „Да си довършим работата“ изглежда нещо естествено. „Довери се на разума“ е мотото на „Демократична България“ на тези избори, което също звучи адекватно. Тази коалиция защитаваше най-аргументирано и отговорно желание не емоциите, а здравият разум да надделее при изпокарването между ПП и ИТН в предходното правителство, който конфликт всъщност събори правителството. При партия „Възраждане“ и „Български възход“ имаме също подразбиращи се послания, съответно „Време ни е за Възраждане“ и „Възход България!“, но това не са ценностни припокривания, а само сходство на думи между име на партия и слоган. И двете партии тепърва трябва да доказват какво значат втръсналите до болка на търновския избирател послания за възраждане и възход. БСП автоматично се свързват с техния слоган „За социална и сигурна държава“, защото той първосигнално се асоциира със социализъм, което е естествено за наследника на комунистическата партия в България. Именно при комунизма имахме измамна сигурност и фалшива социална съпричастност. Слоганът „С ДПС сигурност и стабилност“ е доста объркващ и ако не беше ясно написано името на ДПС, можеше автоматично да се обърка със слогана на БСП. Объркващ, защото точно техният електорат се чувства най-несигурен и в този смисъл най-зависим от партийния елит в ДПС, което всъщност е фалшива стабилност.

Обикновено вторият тест към студентите е да се опитат да групират тези слогани по степен на близост от гледна точка на внушенията и да разберат кое е общото между партиите, които са ги избрали. На пръв поглед можем да поставим в една двойка слоганите на ГЕРБ и ИТН, тези на БСП и ДПС, ПП и ДБ, както и на „Български възход“ и „Възраждане“. Общото между „По-силни от хаоса“ (ГЕРБ) и „Сами срещу всички. Заедно с вас“ (ИТН) е героично-нарцистичното послание на български бабаит, който в кралимарковски стил със свръхмерен героизъм ще спечели битката с лошите и хаоса. Сякаш не е случайно, че начело на тези две партии са Бойко Борисов и Станислав Трифонов, чийто стил на лидиране е силно налагащ се и вождистки с внушение за „лоши момчета“. Близостта на „За социална и сигурна държава“ (БСП) и „С ДПС сигурност и стабилност“ е видима и от космоса, невидими обаче остават не само общите исторически управления заедно на тези две партии, а и може би тяхното общо бъдеще. „Време ни е за Възраждане“ (К. Костадинов) и „Възход България!“ (Стефан Янев) са патосно конструирани и революционно обагрени партийни послания, които, освен да се опитат да оберат гневните и ядосани избиратели, едва ли дават идея какво конструктивно и държавническо биха свършили за България. Слоганите на ПП (с водач в Търново арх. Терзийски) и ДБ (с водач адв. Людмила Илиева), съответно „Да си довършим работата“ и „Довери се на разума“, звучат смирено, спокойно и прагматично, което в ситуация на криза и емоционално заразени избиратели има успокояващ и конструктивен ефект.

В крайна сметка дали търновските избиратели ще изберат вождизма, фалшивата сигурност, революционния патос или разумността, предстои да видим на поредните парламентарни избори, планирани да се проведат на 2.10.2022 г. Допускам обаче, че объркването от гледна точка на слоганите на конкуриращите се партии в главите на избирателите е толкова голямо, че един общ слоган, звучащ, „Хаотичността при възхода на възраждането ще ни докара до сами срещу всички, но заедно с вас и чрез доверие в разума ще си довършим работата за една по-сигурна и стабилна държава“, добре би описал общото управленско намерение на политиците в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *