Куба одобри еднополовите бракове на необичаен референдум

Гражданите на Куба одобриха на необичаен референдум радикален „семеен закон“, който разрешава на еднополови двойки да сключват брак и да осиновяват деца, и който предефинира правата на децата и на бабите и дядовците им, предаде АП.

Законът, който съдържа повече от 400 члена, е утвърден с 66,9% от гласовете, съобщи днес председателката на националната изборна комисия Алина Балсейро Гутиерес.

Предложената реформа среща силна съпротива от разрастващото се евангелистко движение в Куба и от мнозина други кубинци. Правителството проведе широка кампания в подкрепа на закона, включваща митинги из страната и публикации в медиите.

Навият семеен кодекс позволява сурогатното майчинство, дава повече права на дядовците и бабите по отношение на внуците им, осигурява защита на възрастните и предвижда мерки срещу насилието по полов признак. Докато гласуваше в референдума, президентът Мигел Диас-Канел – вносител на законопроекта, призна, че въпреки широката подкрепа за реформата, все още има неразбиране сред част от населението по някои въпроси.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *