Румънски свещеник е задържан по обвинение в сексуално насилие

Румънски свещеник е задържан по обвинение в сексуално насилие, съобщава в. „Адевърул“.

Висарион Алекса е задържан от полицията и след това поставен под съдебен контрол на 17 септември, след като жена се е оплакала, че е била сексуално насилена по време на изповед. Според разследващите нападението е извършено на 23 април.

Днес съдът в Букурещ реши, че свещеникът ще остане под съдебен контрол през следващите 30 дни и отхвърли жалбите, подадени от него и от прокурорите.

Миналата седмица архиепископията на Букурещ обяви, че е взела решение да отстрани Висарион Алекса от служение, да отнеме длъжността му на енорийски свещеник и да го информира постоянно за хода на съдебните разследвания. Институцията заяви, че след произнасянето на съдебната присъда и в зависимост от нея ще съобщи и църковните санкции, които свещеник Висарион Алекса ще трябва да понесе.

В. „Адевърул“ информира, че през последните дни срещу него са подадени още пет жалби за сексуално насилие. Прокурорите ще проверят новите жалби и най-вероятно те ще бъдат включени в делото, по което той вече е с наложена мярка съдебен контрол, посочва вестникът.

Дисциплинарната комисия към Архиепископията на Букурещ е поискала обяснения от свещеник Висарион Алекса и той е направил самопризнания.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *