Центърът за деца и младежи с увреждания „Дъга“ вече има магичен интерактивен под за игрови занятия

Придобивката е на стойност близо 12 500 лв. и е единствена по рода си за социална услуга в региона

 

ПЪРВИЯТ ИНТЕРАКТИВЕН ПОД В СОЦИАЛНО ЗВЕНО В ОБЛАСТТА БЕ МОНТИРАН В ДНЕВНИЯ ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ „ДЪГА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Той представлява хоризонтална смартсистема, която реагира на движението на човешкото тяло. Съчетава множество визуални и звукови ефекти и под формата на игра потребителите научават нови знания и подобряват способностите си. Работата с придобивката носи огромни ползи за малчуганите и подрастващите.

Инвестицията за магичен интерактивен под възлиза на 12 355 лв., а в сумата влиза и цената на два пакета игрови занятия за рехабилитация на лицата със специални потребности.

„Придобивката се използва при дейността на терапевтите и психолога в центъра. Основно се работи за повишаване на вниманието, концентрацията и координацията на потребителите. Освен визуалните сензори има и звукови сигнали, което осигурява два канала, по които да работят специалистите с децата“, обясни директорът на Дневния център Светлана Хаджийска.

По думите й благодарение на закупените допълнителни пакети с игри, освен с основния потребителите работят и с електронен материал, адаптиран към тяхното ниво на възможност. Предвидени са по-бавна скорост на подаване на елементите, по-обемни образи и т.н.

„Работата с интерактивния под е напълно безопасна за децата и младежите, същевременно с това е и много лесна за осъществяване на пълен контрол, тъй като всички функции се управляват с дистанционно“, посочи Хаджийска.

Тя сподели още, че в края на лятото е направено и обновление на дворното пространство в центъра. Закупена и монтирана е беседка с прилежаща настилка с ударопоглъщащо покритие, която позволява на екипа в топлото време да изкарва потребителите навън. За съоръжението са оползотворени 7111 лв.

„Още през 2020 г. започнахме поетапно да разработваме градината, в която децата и младежите отглеждат цветя и билки. Пролетта сложихме пейки с маса, където да могат да отдъхват. В края на лятото вече имаме още едно място, където да прекарват време на открито сред природата“, заяви директорът.

В момента Дневният център е посещаван от 31 потребители, като капацитетът му е 36 места.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *