Правната реформа на ГЕРБ-СДС ще върне у хората усещането за справедливост

„През последните три години ние разбрахме, че тези, които интензивно говорят за съдебна реформа, не искат такава. Заради своите политически интереси тези хора нанесоха огромни щети върху правосъзнанието, включително чрез нарушаване на Конституцията и приемане на противоконституционни закони. Тези щети трябва да бъдат поправени. Правната реформа, която ГЕРБ започна през 2014 година, трябва да продължи, но не с талибански прояви, каквито видяхме през последните месеци.“ Това каза пред юристи от Великотърновска област Радомир Чолаков, депутат в няколко народни събрания. Заедно с него в дискусията за съдебната реформа, която ГЕРБ – СДС предлага в програмата си, участваха Рая Назарян и проф. Костадин Ангелов, водач на листата на кандидатите за народни представители от Великотърновски район от ГЕРБ-СДС.

Дългогодишният адвокат Рая Назарян, един от авторите на програмата, очерта няколко акцента, които ГЕРБ-СДС предлагат за подобряване ефикасността на цялата система. „За да бъде преодоляно усещането за бавност на процеса и липсата на справедливост, ние предлагаме ексклузивност на съдебния състав. Един състав разглежда едно дело до изчерпването на процеса докрай. Трябва да бъдат фиксирани и спазвани всички срокове при гражданските дела и да бъдат създадени механизми за ускоряване на досъдебното производство чрез намаляване на формалистичните изисквания към актовете на разследващия орган. При събирането на документи, необходими за съдебния процес, е нужно взаимодействие между съда и останалите институции, за да може съдът да събере служебно тези документи и да не се губи време“, подчерта Рая Назарян, кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС в София. По думите й трябва да бъдат направени инвестиции в Института по криминалистика, за да може експертизите да се правят у нас, а не в чужбина. По този начин също ще се намали времето на целия съдебен процес. „Необходима е и инвестиция в кадрите на съдебната система. Нужни са ни ясни механизми и мерки за подбора на кадрите, защото не е важна само високата квалификация, а и други нравствено-етични качества“, каза още юристът.

Рая Назарян подчерта, че със съдействието на проф. Костадин Ангелов в програмата за правна реформа на коалицията е залегнал и нов принцип за защита интересите на децата, които имат право на издръжка. „Нашето предложение е държавата да изплаща на детето сумата от първия ден на присъждането й, а после да си я търси от недобросъвестния родител“, обясни адвокатът.

Време е да бъде сложен край на експериментите с правораздавателната и правоохранителна система у нас. Трябва да бъде подобрена ефикасността на съществуващата мрежа от структури, а не да се разрушават с цел органи на съдебната и изпълнителната власт да бъдат превърнати в „бухалки“, категорични са юристите, присъствали на срещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *