Япония постигна 90 процента имунитет на населението срещу варианта Омикрон на новия коронавирус

Япония постигна 90 процента имунитет на населението срещу варианта Омикрон на новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Очаква се през следващите месеци защитата на хората в най-населените области все пак да започне да спада.

Това ниво на защита е известно и като колективен имунитет. Дължи се както на прекараните инфекции, така и на ваксинационното покритие. Според фондацията за обществени проучвания в Токио груповият имунитет е постигнат в 12 от най-гъсто населените префектури.

Хората в Токио, Осака и южната префектура Окинава дължат имунитета си най-вече на заразяване, особено по време на седмата вълна, чийто пик беше през миналия месец, отбелязва Ройтерс.

Около 65 процента от населението на Япония са получили поне една бустерна доза ваксина срещу КОВИД-19. За сравнение – в САЩ едва 33% от населението е с подсилваща доза от препарат срещу новия коронавирус.

През последната седмица Япония започна да разпределя бустерни дози на ваксина, адаптирана специално срещу варианта Омикрон.

Здравните власти в страната препоръчват петмесечен интервал между подсилващите дози, въпреки че това може да бъде твърде дълъг период за възрастните пациенти и такива от уязвимите групи. Според учените осмата вълна на вируса се очаква към края на годината.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *