За месец затварят пътя Горна Оряховица – Арбанаси заради ремонт на ремонта

От 28 септември за около месец ще бъде затворен пътя между Горна Оряховица и Арбанаси заради ремонт. Ограничението на движението предвижда автомобилите да не се движат по отсечката за времето от 9 до  17 часа. За ремонта на третокласния път от изхода на железничарския град до разклона за Арбанаси се говори отдавна, такова е и желанието на хилядите, които минават по него, защото настилката не е в добро състояние.   Преди началото на зимата именно и такава е целта – да се подобри асфалтовата настилка за по-добро сцепление. Целият ремонт ще струва 500 000 лева, като 300 000 лева са за преасфалтиране, а останалите средства са за фрезоване на съществуващата пътна настилка, работа по напречни наклони, които трябва се направят, и т.н.

Движението ще се регулира с пътни знаци и от Пътна полиция, уточнени са и обходните маршрути. Те са по път II-53 Горна Оряховица – Лясковец – Лясковски кантон, по път I-4 Лясковски кантон – Шереметя, по път VTR 1014 Шереметя – Арбанаси, по път III-514 Арбанаси – Велико Търново и обратно. Ремонтните дейности ще се извършат от „Пътни строежи – Велико Търново“.

Основно пътят бе ремонтиран през 2018 г., тогава бяха похарчени близо 3 млн. лева. След пускането му в експлоатация обаче катастрофите вместо да намалеят,  зачестиха. През 2020 г. народният представител от БСП Явор Божанков предизвика проверка, която бе извършена на място от експертите в Европейския център по транспортни политики. В изготвеният от тях доклад от 27 страници констатациите бяха, че са налице фрапиращи пропуски в проекта, който поначало е сгрешен – настилката няма нужното сцепление и абразивност, лоша маркировка, която не се вижда нито денем, нито нощем, лошо отводняване.

Ана Райковска

Сн. архив на в. „Борба“

2 thoughts on “За месец затварят пътя Горна Оряховица – Арбанаси заради ремонт на ремонта

 • 28.09.2022 в 12:45
  Permalink

  Факт е, че настилката на пътя межди ГО и ВТ не става. Но е факт също, че повечето катастрофи се случват от Арбанаси до ВТ. Не знам защо са решили да ремонират точно тази половина, като статистически тя е по-безопасната от двете. И дано след ремонта „компетентните“ органи преосмислят безумното ограничение от 40км/ч. В момента този път е поредната хранилка, от която се възоплзват сектор пътна полиция. Редовно залагат триноги, което си е чиста подигравка с шофьорите, на които се налага да си „запалят“ спираяките, за да избегнат глоба.

  Отговор
 • 29.09.2022 в 11:31
  Permalink

  Рай! Централна част е рай! Няма го този безумен трафик от Горна, тарикатите дето минават от там щото не се изисква винетка и тормозят центъра на града. Тормозят туристическата част, дето е много ценна на кмета, ама само на думи.

  Акъл как да се поддържа няма.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *