За пръв път показаха 180 артефакта от спасителните разкопки в Орловец по трасето на „Балкански поток”

Оръжия, бижута, слънчев часовник отпреди 7000 години изненадаха на изложба в Историческия музей
Симона Оливерова

ЗА ПРЪВ ПЪТ В ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ БЯХА ПОКАЗАНИ АРТЕФАКТИ от спасителните разкопки преди две години по трасето на газопровода „Балкански поток” край Орловец. 180 оръжия, бижута, съдове, сечива и слънчев часовник отпреди 7000 години изненадаха гостите в колекцията, а сред тях бяха и кандидатите за новия парламент Явор Божанков и Цвета Галунова от листата на БСП, които сюрпризираха с появата си и станаха част от официалните гости редом с кмета Георги Чакъров.

Официалните гости на изложбата редом с директора на музея – кметът Георги Чакъров, Цвета Галунова и Явор Божанков.

Изложбата бе част от празничната програма по случай 58-годишнината от обявяването на Полски Тръмбеш за град, а нейното представяне бе поверено на младия археолог Симона Оливерова, която сега е уредник в музея и е участвала в подредбата на своята първа експозиция под вещото ръководство на музейния директор доц. д-р Христо Харитонов. Тя каза, че с тази изложба се връщаме назад в епохите като с машина на времето.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯТ ОБЕКТ В МЕСТНОСТТА Папаз чешма е регистриран през 2012 г. с територия 70 декара в центъра на Орловец. Проучванията през 2020 г. се огласяват едва сега, но Орловец е известно още от проучванията на покойния Петър Станев, който откри най-старото неолитно селище с най-стария пентаграм в света в местността Ада Козу преди десетилетия. Сегашната изложба показва находки от селище в Орловец от ранния халколит, бронзовата и желязната епоха. Заради това изложбата „Оръжия, бижута и още нещо отпреди 7000 години” е представена в два плана. Артефактите бяха показани в няколко витрини, а сред тях имаше 35 кремъчни стрели, уникални бижута, чаша с форма на пясъчен часовник, костно шило или копие с дължина 21 см и 35 керамични съда.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *