Богати трапези показаха за 16-и път на събора „Златна есен”

Всички клубове и читалища от общината за 16-и път показаха плодородие и кулинарни изкушения на „Златна есен 2022”. Трапеза в центъра на Полски Тръмбеш не изложи само Страхилово поради заболяване на участниците.

Едни от най-интересните маси бяха на Раданово и Павел. Председателката на читалището в Раданово Виолета Маринова обясни,че турските керемиди с декупаж и картините са дело на децата от лятото и се показват за пръв път. Паната са с изгледи от Полски Тръмбеш и на любими животни. Печено пиле „Палавия Гошо” и жена с хурка бяха другата атракция на радановчани. Димитринка Сидерова от Иванча с радост разказа за лакомствата и хляба с квас на тяхната маса.

Сергията на Павел представи Катя Стамова, председател на читалището – пестил от смокини, баница, домати, чушки, зеленчукова погача със слънце, цветя и плодородие, меденки. Щанда на Полски Сеновец представи Димитричка Шишкънова, която по традиция представя свои пана от различни семена – просо, кориандър, джинджифил, маково семе, ориз и какво ли още не. Редом с лакомствата на тази маса бяха и гиздавите младоженци от тикви в народни носии. Веселина Генова от Каранци бе сложила магаренце с каруца и плодове в нея и изработени от самодейките лакомства.

Вичка Иванова от Обединение с охота разказа какво са сътворили за Събора на плодородието от селото – пиленца, гъбки от яйца, пита по местна рецепта и кехлибарено грозде от лозето на Иван Ангелов. На трапезата на Климентово по традиция отново имаше огромно пано с името на селото от семена, дело на Милка Асенова. Децата от клуба по интереси са направили охлюв, пате и гъска от тиква, лалета от домати, балерина, от която можеш да си вземеш салфетка, разказва Марияна Симеонова от читалището.

Групите по арттерапия от Центъра за социална интеграция и рехабилитация също бяха подготвили интересен щанд с изделия и продукти от градините на участниците, а сред най-интересните бе декоративна тиквичка във формата на къщичка, обясни Ваньо Димитров. И клубът на пенсионера от Полски Тръмбеш „Ехо от младостта” впечатли жители и гости на града. Председателката Кина Младенова обясни, че се представят със сладки, розички, компот от смокини и т.н. Читалището в Полски Тръмбеш бе подготвило различни сладка, ореховки, букет от чушки и лук, разказа библиотекарката Маргарита Христова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *