Фосили на риби, намерени в Китай, хвърлят нова светлина върху човешката еволюция

Фосили на риби, намерени в Китай, хвърлят нова светлина върху човешката еволюция, съобщава АФП. Фосилите са на 440 млн. години.

През 2019 г. учените започват да изследват фосилите, открити в провинция Гуейчжоу и в град Чунцин. Откритията позволяват да се види, че много конструкции на човешкото тяло са възникнали от древните риби. Някои от тези видове са живели преди 440 млн. години, се казва в съобщение на китайската академия на науките.

Резултатите от изследванията са публикувани в сряда в сп. „Нейчър“. Според авторите то позволява да се запълнят някои от липсите в теорията за еволюцията „от риба към човек“.

Според учените фосилите са на риба от семейство Acanthodii. Този вид риби, които имат костна структура около плавниците, се смятат за прародители на гръбначните животни.

През 2013 г. в Китай беше намерен фосил на риба на 419 млн. години.

Според китайските учени, изследвали фосилите, това откритие позволява да се отхвърли съществуващата от много дълго време теория, гласяща, че рибите с гръбнак са се развили от вид, близък до акулата, с твърда обвивка около ставата. Новите данни дават информация за много етапи на еволюцията, касаещи прешлените, челюстите и нервната система.

Намерените в Чунцин фосили са най-старите в света. Те дават поглед върху това, което учените наричат „зората на рибите“. Джон Лонг, бивш президент на обществото на палеонтолозите, базирано в САЩ, нарича откритието невероятно. „Тези фосили поставят под съмнение всичко, което мислехме, че знаем за еволюцията на челюстта.“

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *