Музеят отбеляза 15 г. от създаването си с два нови отдела и дарение на 200 монети

ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ОТБЕЛЯЗА 15 Г. ОТ създаването си с откриване на два нови отдела и дарение на 200 византийски монети – експозиция „Нумизматика” и „Научен архив”. Това бе обявено на 8 септември в културната институция навръх празника на град Полски Тръмбеш. Нумизматичната експозиция стартира с дарение на 200 византийски монети от личната колекция на директора доц. д-р Христо Харитонов, обяви самият той при представянето. Кабинетът по нумизматика е оформен като класна стая с няколко чина, бюро и научна литература. В него са изложени монетите във витрини и за улеснение на посетителя имат и снимков материал с годината и владетелите, при които са били използвани. Научният архив е ценна придобивка, каквато има всеки музей, и е световна практика. В него ще се съхраняват материали от експозиционна дейност, научни конференции и т.н.

Нумизматичната изложба в новия кабинет.

„Моето дарение е на монети, които са четивни, основни типове в епохата и към тях има интерес. Те са били платежно средство. Били са познати в целия Средиземноморски свят до падането на Византийската империя. После е имало много имитации на монети. Всеки елемент има шифрована информация, но само няколко души в света могат да я дешифрират”, каза в словото си директорът Христо Харитонов.

До края на месеца дарението ще влезе във фонда на музея, а отделно се изготвя и каталог с всички монети.

„Сякаш бях на урок по история в една от класните стаи на това бивше училище, където съм учил навремето. Днес честваме три празника – 15 г. музей, 58 г. град Полски Тръмбеш и храмов празник на нашата църква”, каза кметът Георги Чакъров. Историческият музей бе открит официално на 7 септември 2007 г. след сериозен ремонт по проекти и след като в сградата бе сниман филмът „На сляпо”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *