Приложение Полски Тръмбеш

Станимир Габровски представи картини върху стари дъски и причудливи пластики от дърво

Творецът бе поканен догодина да направи изложба със сюжети от Полски Тръмбеш

 

Станимир Габровски с внука си Боян при откриване на изложбата.

68-ГОДИШНИЯТ ТЪРНОВСКИ ХУДОЖНИК СТАНИМИР ГАБРОВСКИ представи изложба върху дъски от бивши военни поделения и стари къщи и причудливи дървени пластики. Културното събитие бе също част от празничните изяви в музея по повод празника на град Полски Тръмбеш, а някои от творбите бяха показани за пръв път. На нея гостите видяха 21 картини и пластики, а авторът бе дошъл заедно с 10-годишния си внук Боян, който вече мечтае да стане художник и често ходи на изявите с дядо си.

СТАНИМИР ГАБРОВСКИ СПОДЕЛИ ОЩЕ, ЧЕ ДЪСКИТЕ намира в Старото военно училище във Велико Търново и от разрушени къщи в Миндя. Просто му било станало жално и несправедливо старите дъски да отиват в огъня и при вида на бившите казарми решил върху тях да нарисува сюжети от къщите на Старо Търново и да им даде втори шанс за живот. Неслучайно картините са без рамки и номерирани с цифри в изложбата, която вече е обиколила доста градове в страната. Пластиките са също доста любопитни и сред тях има къща за дървояд, направена тази година, пластика във формата на духов инструмент и други.

Картина върху стара дъска и причудливи дървени фигури.

Личния си отзив за изложбата директорът на музея подари на автора, след като го прочете пред публиката и посочи, че творбите на Габровски могат да се възприемат индивидуално от всеки зрител. Кметът Чакъров предложи на твореца за празника на града догодина да направи подобна изложба върху стари дъски, но със сюжети от Полски Тръмбеш и селата в общината, където също има срутени къщи.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *