Дизайнерът Атанас Парушев стана и преподавател по религия в училище

Освен на модата и виното носителят на „Златна игла“ е отдаден вече и на теологията

 

ОТ ТАЗИ УЧЕБНА ГОДИНА ИЗВЕСТНИЯТ МОДЕН ДИЗАЙНЕР И НОСИТЕЛ НА „ЗЛАТНА ИГЛА“ АТАНАС ПАРУШЕВ ЩЕ ПРЕПОДАВА РЕЛИГИЯ НА 6-И И 7-И КЛАС В ОУ „БАЧО КИРО“ КАТО СВОБОДНОИЗБИРАЕМ ПРЕДМЕТ. Това ново за него начинание не е нито проява на ексцентричност, нито пък го блазнят високите учителски заплати, защото и без това часовете му ще са малко. Казва, че за него е призвание. „Порива да преподавам, си го имам от юношеска възраст. Родителите ми бяха учители и съм израснал в такава среда. А и от малък си задавам въпроси за смисъла на живота, кое е правилно и неправилно, кое е истина, сами ли сме на тази земя, ще умрем ли и т. н. Започнах да търся и отговорите, съвсем спонтанно, и то в нашата, православна религия. Първо завърших магистратура „Теология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ през 2014 г., а веднага след нея придобих учителска правоспособност в училище по религиозно образование. Чувствам и потребност да споделя знанията си. Определено искам да преподавам религия. Не познавам човек, който да не е религиозен. Колкото и да е невярващ, като попадне в особено трудна ситуация в живота си или на силно предизвикателство, тогава си казва „Господи, помогни!“. И при мен е имало моменти на душевни катарзиси, тогава вярата укрепва. Мисля, че е много необходимо съвременният човек в това претъпкано с информация ежедневие да има стабилна ценностна система, устои, да може да познава и себе си, за да бъде по-целенасочен. Така ще е по-успешен и по-полезен“, сподели Атанас Парушев.

Изцяло праведни хора няма, защото, ако са такива, мястото и пътят им не е на земята, убеден е той. Но като учител по призвание, се опитва да помага със съвети на колебаещите се, на търсещите истината. Тогава се намесва, утешава. Забелязва и друга промяна в себе си, станал е по-смирен, включително и в изявите на политическите си страсти. Но то такъв е и смисълът – да станеш по-приемащ, всеобхватен, благ и над нещата. „Аз вярвам, че независимо от политическата принадлежност всички хора сме една общност и споделяме този свят. Затова трябва да бъдем единни. Всеки със своите убеждения, заедно да търсим пътя към добруването“, продължи своята изповед новият учител по религия.

В МОМЕНТА ГРУПИТЕ В УЧИЛИЩЕТО СЕ СФОРМИРАТ, НО ТОЙ Е ОБНАДЕЖДЕН, ЧЕ ЩЕ ИМА МНОГО ЖЕЛАЕЩИ, ЗАЩОТО ВИДЯЛ ПЛАМЪКА В ОЧИТЕ НА ДЕЦАТА И ТЯХНОТО ЛЮБОПИТСТВО ПРИ ПРЕДВАРИТЕЛНАТА СИ СРЕЩА С ТЯХ В ЧАСА НА КЛАСНИЯ. Вълнува се, макар вече да има известен опит, след като водел часове по мода и дизайн в СУ „Емилиян Станев“ преди пандемията. Избрал ОУ „Бачо Киро“, защото, за разлика от другите училища, там има повишен интерес и традиция в преподаването на религия още от 1998 г. Радва се, че ще бъде част от екипа му.

Разбира се, продължава с модата, която отначало му била хоби, но станала основната му професия. Най-новият хит сега при него са индивидуалните поръчки. „Всеки клиент може да дойде при нас и ако има скица, рисунка или е видял в списание някой модел и иска същия, ние го изработваме. Искаме да стигнем до всеки клиент, да се съобразим с неговите мечти и желания и да ги сбъднем максимално. Икономическата криза си я има, тя е осезаема, така с тези поръчки успяваме да бъдем гъвкави и да държим фирмата на печалба. Работим и с клиенти от Германия, Франция, Италия, Белгия, Швейцария. Предлагаме различни услуги, като разработване на корпоративен моден дизайн на униформено облекло, после го шием. Освен модните колекции това е едно от основните ни пера в дамската мода. И служителите на работа искат да са модерни. Особено младите, предпочитат дрехите да са по-вталени, материите да са еластични и удобни. Съчетание на изящен силует и комфорт“, обяснява дизайнерът. В мъжката мода, където Атанас Парушев безспорно е ас, се е насочил към празнични тоалети за различни церемонии, като сватби и кръщенета. Най-новото при мъжете е, че панталоните стават все по-къси, над глезените, и са тесни, уточнява той. И тъй като винаги гледа напред във времето, подсказва какви ще са новите модерни цветове. Според него все повече навлизат тютюневите покрай тези милитаристични вълни напоследък. Връщат се военните, маскировъчни шарки. „Няма да се учудя, ако се появят и в сватбеното облекло“, шегува се Атанас Парушев.

Не изостава и с другото си хоби – производството на собствено вино с марката „Шато Парушев“. Но то, виното, си е божа работа, възкликва той. Купува си различни отбрани сортове грозде, оставя ги да ферментират поотделно и да отлежат в бъчви една-две години и след това прави комбинации, за да постигне желания букет от вкусове и аромати. Експериментира постоянно. Предпочита червеното вино, но тази година дебютира за първи път с бяло. Пробва с три сорта, но още не знае какъв ще е резултатът.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

2 thoughts on “Дизайнерът Атанас Парушев стана и преподавател по религия в училище

 • 29.09.2022 в 14:35
  Permalink

  Къде можем да закупим от виното на г-н Парушев? Знам, че в Златарица хората правят добри вина.

  Отговор
 • 03.10.2022 в 16:44
  Permalink

  Аз пък не вярвах че последиците от короната са толкова сериозни.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *