Европа e изправена пред опасността от сривове на мобилната мрежа през зимата

През предстоящата зима в Европа мобилните телефони може да не функционират, ако прекъсвания на електрозахранването или въведено нормиране на тока извадят от строя части от мобилните мрежи в региона. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от телекомуникационния бранш.

Решението на Русия да спре газовите доставки през „Северен поток-1“, ключов маршрут за снабдяването на Стария континент, увеличи вероятността от недостиг на електроенергия. Във Франция ситуацията се влошава заради няколко атомни електроцентрали, затворени за ремонтни дейности.

Сурова зима ще постави европейската телекомуникационна инфраструктура на изпитание, принуждавайки компаниите и правителствата да се опитват да смекчат ситуацията, опасяват се представители на телекомуникационния бранш.

Към момента в много европейски страни няма достатъчно резервни системи (за захранване), за да се справят с широко разпространени прекъсвания на електроподаването, което увеличава перспективата за прекъсвания в работата на мобилните мрежи, предупредиха четирима ръководители на телекомуникации компании.

Страните от Европейския съюз, включително Франция, Швеция и Германия, се опитват да гарантират, че комуникациите могат да продължат на функционират, дори ако прекъсвания на електрозахранването в крайна сметка изтощят резервните батерии, инсталирани на хилядите клетъчни антени.

Европа има близо половин милион телекомуникационни кули, като повечето от тях имат резервни батерии, които могат да поддържат работата им едва около 30 минути.

Франция 

Във Франция планът, предложен от електрическата компания „Енедис“ (Enedis), включва възможни прекъсвания на електрозахранването, в най-лошия случай с продължителност до два часа, според двама източника, запознати с въпроса.

По думите им общо спиране на тока ще засегне само части от страната на ротационен принцип. Основни обществени услуги, предоставяни в болници, полицейски власти или правителствени учреждения няма да бъдат засегнати.

Френското правителство, телекомуникационните оператори и „Енедис“, подразделение на контролираната от държавата компания Е Де Еф (EDF), са провели разговори по въпроса през лятото, съобщиха и френската изпълнителна власт, и източниците.

От „Енедис“ отказаха да коментират съдържанието на разговорите, проведени с правителството, но заявиха в писмен отговор до Ройтерс, че в случай на прекъсвания на захранването третират всички редовни клиенти по еднакъв начин.

Компанията е успяла също така да изолира участъци от мрежата, за да снабди приоритизирани клиенти като болници, ключови промишлени и военни съоръжения. От местните власти зависи да добавят инфраструктурата на телекомуникационните оператори към списъка с приоритетни клиенти, посочват експертите на „Енедис“.

Швеция, Германия и Италия

Телекомите в Швеция и Германия също са изразили загриженост относно потенциален недостиг на електричество пред правителствата си, споделиха източници, запознати с въпроса.

Шведският телекомуникационен регулатор (PTS) работи с операторите и различни правителствени агенции, за да намери решения, посочиха от институцията. Това включва и разговори за последствията при евентуално нормиране на енергоподаването.

Регулаторът финансира закупуването на мобилни (модулни) бензиноколонки и преносими базови станции, за да подпомогне справянето с по-продължителни прекъсвания на захранването, обясни негов говорител.

Италианското телекомуникационно лоби обяви, че иска мобилната мрежа да не попада в каквито и да е прекъсвания на електрозахранването или нормирането му. Лобистката група ще повдигне въпроса пред новото италианско правителство.

Поток на трафика

Производителите на телекомуникационно оборудване като „Нокия“ (Nokia) и „Ериксон“ (Ericsson) работят с мобилните оператори, за да смекчат въздействието на недостига на електроенергия, информират трима източника.

Европейските телекомуникационни оператори трябва да прегледат мрежите си, за да намалят допълнително потреблението на енергия и да модернизират оборудването си, като използват по-енергийноефективни радио дизайни, казаха четиримата ръководители от брашна.

За да пестят енергия, телекомуникационните компании използват софтуер за оптимизиране на потока на мобилния  трафик, „приспиват“кулите, когато те не се използват, и изключват различни честотни ленти, обясниха източници, запознати с темата.

Германската телекомуникационна компания „Дойче телеком“ (Deutsche Telekom) има 33 000 кули, а мобилните системи за аварийно захранване могат да поддържат само малък брой от тях едновременно, каза говорител на компанията.

Дружеството възнамерява да използва мобилни системи за аварийно захранване, които разчитат предимно на дизелово гориво в случай на продължителни прекъсвания на електроподаването.

Франция има около 62 000 мобилни кули, а браншът няма да може да оборудва всички антени с нови резервни батерии, каза президентът на Френската федерация на телекомуникациите (FFT), Лиза Белуло.

Свикнали с непрекъснато електрозахранване от десетилетия, европейските страни обикновено нямат генератори, които да поддържат захранване за по-дълго време, добави тя.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *