Над 650 000 служители получават средно по 150 лв. ваучери за храна от работодателите

С над 150 000 са се увеличили служителите, които получават ваучери за храна, от началото на годината досега до приблизително 650 000 души месечно, съобщават от Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Над половината от работодателите са увеличили месечната сума за ваучери за храна на своите служители и в момента средната сума, която те получават, е 150 лв. на месец, сочат данни на асоциацията. Общо над 80% от работодателите възнамеряват да повишат тази сума до края на годината, а над половината от тях заявяват намерението си да увеличат сумата до максимума от 200 лв., за да помогнат на своите служители да се справят с растящите цени на хранителните стоки.

В началото на 2022 г. Народното събрание по предложение на коалиционното правителство увеличи необлагаемата сума за ваучери за храна на месец на служител от 80 лв. до 200 лв. чрез Закона за бюджета за 2022 г. Тази мярка беше възприета изключително добре от хиляди работодатели, които увеличиха месечната сума ваучери, която предоставят на своите служители. За да продължи тази възможност обаче, е необходимо тя да е записана в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане или удължена в бюджет 2023.

Ваучерите за храна остават една от най-предпочитаните социални придобивки в България, като същевременно осигуряват подобрена данъчна събираемост и изсветляване на икономиката. В потвърждение на това през 2022 г. в системата са се включили много нови работодатели, които досега не са предоставяли ваучери на своите служители. Повече от половината от фирмите, които дават ваучери, са малки и средни предприятия с под 50 заети.

В момента ваучерите за храна могат да се използват в ресторанти, заведения за бързо хранене, магазини за хранителни стоки, супермаркети и др., както и за туристически услуги. За целта обаче тези обекти трябва да имат сключен договор с операторите, издаващи ваучери за храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *