Обществена поръчка за 2300 климатика обяви Община Горна Оряховица

Уредите ще струват 5 млн. лева и трябва да заменят старите печки за дърва

 

Необичана обществена поръчка обяви Община Горна Оряховица, за да замени старите кюмбета с по-ефективно енергийно отопление. Това става по проекта за подобряване на атмосферния въздух чрез подмяна на старите печки с нови уреди за отопление в града. Сумата е голяма, почти 5 млн. лева, и заради това обществената поръчка е публикувана и в Европейския вестник. Срокът за приемане на офертите е 26 октомври, те ще бъдат отворени още на следващия ден, а комисията ще ги разглежда поне два месеца. Ако няма обжалвания, реално избран изпълнител може да има в началото на следващата година, а самият монтаж на климатиците да започне през пролетта на 2023 г. До 30 ноември на посочената година проектът трябва да е реализиран.

Фирмата ще има задача не само да достави климатиците, но и да ги монтира и да осигури гаранционно поддържане. Цялата поръчка е за 2289 климатика с различни мощности. Най-масовите са и най-много – 736 климатика 9000 BTU и 1385 – 1200 BTU.

За разлика от старата столица, в Горна Оряховица проектът за подмяната на печките на твърдо гориво с екологични отоплителни уреди се радва на голям интерес. Поскъпването на електроенергията вероятно е разколебала някои, но и дървата тази година достигнаха невиждани с години цени на кубик. Стимул за активността на гражданите в железничарския град е и мръсният въздух, заради който Горна Оряховица обикновено е начело в тази антикласация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *