Преди 150 години благодетелката на Горна Оряховица основава Женско дружество „Просвета“ в града

През 1872 г. Елена Грънчарова с помощта на девера си Вичо Грънчаров основава Женско дружество „Просвета“ в Горна Оряховица. То се явява своеобразен продължител на дейността на предшестващото Сдружение на жените „Майчина любов“. Основната идея на дружеството е да се ускори развитието на девическото образование в града, което по това време има едва 20-годишна история. За дейността му, устава и целите има твърде малко и оскъдни сведения, които обхващат периода на Възраждането.

Сред неговите членове се отличават имената на Зафири и Вангели Писареви, Кина Минкова, Ана х. Панайотова, Йонка Недева и др. За нуждите на дружеството е поръчан печат, в чиято композиция централно място заемат две стиснати ръце, оградени с маслинови клонки, а между върховете им е изписано името „Просвѣта“. Около този сюжет е гравиран и текстът: „Женско дружество въ Горна Орѣховица“. За свой патронен празник дружеството определя 21 септември – Рождество на Пресвета Богородица.

Елена Грънчарова става негова председателка и постепенно обединява около себе си най-будните и образовани жени в града. „Най-напред привлякох пет-шест членки, дадохме по една турска лира и основахме дружеството. Десетина години дружеството има добър успех“, разказва Грънчарова.

Съпричастни към делата на революционния комитет в Горна Оряховица, Елена Грънчарова и жените от дружеството подпомагат активно дейността му в подготовката на въстанието през 1876 г. На жените от „Просвета“ е възложено и ушиването знамената за въстаниците. Задачата е изпълнена от Елена Грънчарова, сестра й Вангели Шопова и братовчедките им Зафири Писарева и Зойка Обрешкова. Една от ушитите светини, останала известна в историята като Горнооряховското бойно знаме, участва последователно в Априлското въстание, в Руско-турската война 1877-1878, в акта на Съединението и Сръбско-българската война през 1885 г.

 

По информация на Исторически музей – Горна Оряховица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *