С близо 2000 души са се стопили избирателите във Великотърновска област, спрямо предходния вот

РИК-Велико Търново проверява два сигнала за нарушения

Общо 206 849 са гласоподавателите, които имат право да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври във Великотърновския избирателен район. Данните сочат, че гласоподавателите в региона са с 2000 души по-малко спрямо предходния вот. Това обяви в петък председателят на РИК-Велико Търново Николай Илиев.
Имащите право на глас ще избират измежду 239 кандидати за осемте мандата в IV МИР.
412 секции ще отворя в деня на вота в региона. В 295 секции гласуването ще протече с една машина, а в 12 секции, машините ще са по две. Девет от тях са Велико Търново и по една в Лясковец, Горна Оряховица и свищовското село Царевец.
„В 92 секции, гласуването ще се извършва само с хартиени бюлетини, а 4 секции ще са подвижни. Девет са допълнително разкритите болнични и специализирани секции в областта, като за старата столица, гласуване ще се извършва в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, а в региона и в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, в Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация (СБПЛР) „Минерални бани“ в Полски Тръмбеш, в Дома за стари хора в сухиндолското село Горско Косово, в Дома за стари хора в Караисен и в Болницата в Павликени и в санаториума в Овча могила, Болницата в Свищов, както и в Сектор „Арести” – Велико Търново“, информира Николай Илиев.
Той съобщи още, че до момента в Районната избирателна комисия в болярския град са постъпили два сигнала за нарушения в изборния процес. Те са от Елена и Свищов и касаят поставени агитационни материали извън оказаните за целта места, както и за унищожаване на предизборни плакати.
Първият сигнал е от 28 септември и е подаден от кмета на Елена. При обход на града, извършен в същия ден преди обяд, е установено, че има поставени агитационни материали на места, които не са определени за такива отредени с кметска заповед. Към сигнала са приложени 6 снимки. Проверката на РИК е показала, че местата, на които са поставени агитационните материали, представляват обществени места, които не фигурират в посочената заповед.
„В резултат на извършената проверка не може да се установи авторството на нарушението, предвид на което следва да се укаже на кмета на община Елена да премахне съответните материали“, обясни председателят на РИК.
Вторият е от 30 септември сутринта и е подаден от Териториалното отделение на Районната прокуратура в Свищов. Става въпрос за „плакатна война“ с разлепени предизборни материали на една партия върху предизборни материали на друга политическа сила.
Предстои РИК да провери случая.
„Районната избирателна комисия има готовност, при евентуални технически проблеми с машинното гласуване, да се премине към хартиени бюлетини“, каза Николай Илиев.

Веселина АНГЕЛОВА

 

One thought on “С близо 2000 души са се стопили избирателите във Великотърновска област, спрямо предходния вот

  • 30.09.2022 в 23:12
    Permalink

    Важното е ,че се купуват апартаменти! По 4-5 си вземат даже….бетон да има в тази дупка В.Търново

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *