Официално откриха Дървото на Дева Мария в Кайро, където Светото семейство е спряло по време на бягството си от Ирод

Египетските власти официално откриха Дървото на Дева Мария след години на реставрация и изграждане на инфраструктура, съобщи в. „Ал Ахрам“. Забележителността, която е една от спирките по пътя на Светото семейство в Египет, се намира в квартала на Кайро Ал Матария.

Древното яворово дърво привлича хиляди поклонници в продължение на десетилетия. Според писанията Мария, Йосиф и Младенецът Исус са отседнали в Ал Матария и са отпочинали под сянката му по време на бягството си от жестокостта на цар Ирод.

Исус предизвикал появата на извор и благословил водата, в която след това Мария го изкъпала и изпрала дрехите му. На мястото, където изхвърлила водата поникнало балсамово дърво, което се използва при приготвянето на миро.

Оригиналното дърво започва да съхне и през 1656 година пада. Францискански свещеници успяват да посадят клони от него и да го върнат към живот.

В рамките на проекта по реставрацията е изграден посетителски център, който представя историята на бягството на Светото семейство. На мястото има и малък музей, в който са изложени икони и други артефакти.

Проектът в Ал Матария е част от инициативата на египетското правителство да съживи туризма по „Пътя на Светото семейство“ – маршрут, включващ 25 свети места в осем области. Историческите хипотези сочат, че в търсене на убежище Мария, Йосиф и Исус са изминали 3500 километра в продължение на няколко години и са се завърнали в Палестина след смъртта на Ирод.

Наред с Дървото на Дева Мария в проекта са включени църквата на Света Богородица в Габал ал Таир (Планината на птиците) в област Миния и манастирът Ал Мухарак в област Асиут, където Светото семейство е живяло в пещера повече от шест месеца. По маршрута се изграждат посетителски центрове, кътове за почивка, асфалтират се пътища, поставят се табели.

Осъществяването на проекта започва през 2018-та, след посещението на папа Франциск в Египет през 2017 година и решението на Ватикана да обяви страната за официална поклонническа дестинация.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *