Свят

Фермери се борят с високите цени на торовете, като отглеждат насекоми

Фермери в Уганда масово се насочват към отглеждане на личинки – ларвите на черната муха войник, чиято храносмилателна система ефективно превръща хранителните отпадъци в органичен тор. Броят на записалите се да получат съдове с насекоми нарасна, тъй като цената на синтетичните торове се покачи, поставяйки мнозина пред предизвикателството как да се грижат за взискателни растения като кафето. От само двама участници в програмата през януари 2021 г., броят им сега възлиза на повече от 1300, съобщава Асошиейтед прес.

Уганда е регионален земеделски център, но растящите цени на някои продукти заради инвазията на Русия в Украйна вредят на фермерите. Цените на торовете са се удвоили или утроили, като най-популярните трудно се намират на пазара, според Африканското партньорство за торове и агробизнес, организация с нестопанска цел, която подкрепя селското стопанство на целия континент.

А тези, които от години предупреждават за твърде голяма зависимост на земеделието от синтетичните торове, виждат отглеждането на ларви като реално усилие към изграждането на устойчиво органично земеделие.

Сделката изглежда взаимноизгодна. Организациите, снабдяващи фермерите с млади ларви и съдове – компанията за управление на отпадъци „Марула протеин“ (Marula Proteen) и износителят на селскостопански продукти „Енимиро“ (Enimiro), осигуряват постоянни доставки на ларви, за да гарантират непрекъснатото им размножаване. На фермерите се гарантира трикратна парична печалба за 14-те дни, в които отглеждат ларви върху хранителни отпадъци, като останалата смес от екскременти и компост остават за подхранване на градините им.

Програмата за отглеждане на ларви е „истинско решение“ на глада, силната зависимост от вносни торове и изменението на климата, казва Ручи Трипати от базираната в Лондон група Ви Ес Оу (VSO), която подкрепя земеделските общности по целия свят. Според нея повече не можем да продължим да произвеждаме, като унищожаваме почвите си, а нарастващата популярност на програмата означава, че има надежда.

Повечето храни, произведени в Субсахарска Африка, идват от дребни фермери, които използват семейна работна сила. Експертите в земеделието искат правителствата и външните благодетели да ги подкрепят повече, включително чрез субсидии.

Програми за отглеждане на ларви съществуват и в други страни, включително Нигерия и съседна Кения, където някои райони са силно засегнати от суша.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *