Изборният ден във Великотърновска област премина при ниска активност и приключи без инциденти

​​​​​Изборният ден във Великотърновска област премина при ниска активност и приключи без инциденти. Избирателните секции в региона преустановиха дейността си около 20:30 часа.
Сигналите към Районната избирателна комисия за нарушения на изборния процес бяха два. Единият от тях беше за неправомерна агитация в павликенското село Недан от председател на СИК. Проверка на РИК установи, че нарушение има и разпореди как да продължи изборния ден.
„Вторият сигнал беше от дама, която е с постоянен и настоящ адрес в област Кюстендил, но се е опитала да гласува във Велико Търново. Тя е пуснала жалба, тъй като се е почувствала пренебрегната. Имаше и трети неофициален сигнал за неправомерна агитация в две секции в кв. „Света гора“ във Велико Търново, който се оказа неоснователен. На предходните предсрочни парламентарни избори жалбите в изборния ден бяха два пъти повече“, информира председателят на РИК-Велико Търново Николай Илиев.
Той припомни, че в три секции на територията на областта машинното гласуване бе преустановено заради проблеми с устройствата, които се оказаха неотстраними. Така в 9-та секция в Свищов, в 20-та в Горна Оряховица и в 61-ва в село Първомайци гласоподавателите използваха хартиени бюлетини за своя вот.
„Сменени бяха около 20% от членовете на секционни избирателни комисии в цялата област. Към 16,30 часа от 205 813 имащи право на глас, своя вот бяха дали 53 708 души. Избирателната активност бе 26.10%“, каза още Илиев.
Звената Български документи за самоличност при ОД на МВР – Велико Търново в периода 27 септември – 2 октомври са издали общо 30 удостоверения, за Велико Търново те са 8. В изборния ден са били издадени общо 9 удостоверения.
Създадена бе необходимата организация за съпровождане на изборните протоколи и материали.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *