Горещи новиниОбщество

Темата за оборския тор, вмирисващ В. Търново и района, се пренесе в Общинския съвет

Оборски тор за пореден път вмириса В. Търново и района, а темата се пренесе и в Общинския съвет на болярския град. В края на юли и началото на август градът имаше същия проблем. Тогава се установи, че миризмите се носят западно от старата столица, а причина е торенето на нивите.

От РИОСВ са категорични, че казусът не е в компетенциите на ведомството, а в тези на Агенцията по безопасност на храните, които трябва да следят за заораването на животинския тор.

Неприятната миризма в изборния ден даде поводи за развихряне на местния фолклор. Великотърновци обърнаха ситуацията на шега и голяма част от коментарите в социалните мрежи свързаха неприятния аромат с провеждането на изборите.

„Всички кандидат-депутати се разхождат из града, заради това е. Мирише, защото има избори за народни представители. В деня на изборите на какво да мирише, на рози ли?“, са само част от коментарите, които се вихрят във Фейсбук. Други пък не могат да се примирят, че в духовната столица на България трябва да има такава миризма.

Темата е входирана в местния парламент още в началото на август, когато също имаше торене в землището на Велико Търново. Питане за миризмите отправи общинският съветник Михаил Михалев, а кметът Даниел Панов отговори на последната сесия през септември.

„РИОСВ ни информира, че неприятните миризми, които се усещат в гр. Велико Търново, както и в някои населени места в общината, са следствие от агротехнически мероприятия – торене с оборски тор. Дейностите по наторяване на земеделски земи са извън обхвата на нормативната уредба по околна среда, респективно не са в компетенциите на Общинската администрация и нямаме правомощия да вземем отношение по този въпрос“, беше отговорът на кмета Даниел Панов.

Той припомни, че правомощия за това има Областната агенция за безопасност на храните. По думите му до настоящия момент в Общинска администрация са постъпили два сигнала за неправомерно съхранение на отпадъци върху почвената повърхност, представляващи селскостопански отпадъци, които попадат извън обхвата на Закона за управление на отпадъците.

„Съгласно правомощията, дадени ни по реда на Закона за почвите, са извършени проверки и са съставени един акт за установяване на административно нарушение и едно предписание. За получените сигнали за миризми от оборски тор своевременно са информирани контролните органи в лицето на Областната дирекция за безопасност на храните“, обясни още Даниел Панов.

4 thoughts on “Темата за оборския тор, вмирисващ В. Търново и района, се пренесе в Общинския съвет

 • Както се и очакваше, селото превзе града. При този кмет -таквози.

  Отговор
 • “ Дейностите по наторяване на земеделски земи са извън обхвата на нормативната уредба по околна среда, респективно не са в компетенциите на Общинската администрация и нямаме правомощия да вземем отношение по този въпрос“ – респективно, кой експерт съчини този бисер?!?

  Отговор
 • Да, мирише на гадно, ама и в Холанди, Германия периодично мирише на същото. Земеделците трябва да торят. С кошницата да ръсят, не става, с камиона се прави това и накъде ще духа вятъра в деня на торенето един Господ знае.

  Отговор
 • Агенция по безопасност на храните – Велико Търново и сто сигнала да пусне човек, няма резултат.
  Отговарят ти със всичко е ТОЧНО и няма нередности, така е като им се дават парични рушвети. Да живее държавната администрация.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *