Държавата разплака лекарите с нищожни заплати, медици обмислят да стават касиери в хипермаркетите, за да оцелеят /ВИДЕО/

Здравните работници протестираха, заради намалени с 500 лв. възнаграждения

 

ЕМОЦИОНАЛЕН МИРЕН ПРОТЕСТ ЗАРАДИ НАМАЛЕНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ ПРОВЕДОХА НАД 100 МЕДИЦИ ОТ МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ във вторник. Посветените да се грижат за здравето на нацията изразиха със сълзи на очите огорчението, което изпитват от ощетяването във възнагражденията си, заради спрените ковид добавки от държавата. Медиците споделиха, че обмислят да се откажат от професията и да потърсят работа като касиери в някои от големите хранителни вериги, тъй като ще бъдат по-скъпо платени.

Точно в 12:00 часа здравните работници се събраха в двора на областната клиника и носейки плакати с надпис: „Достойно заплащане“, „Не на страха“ и „Решение днес“ призоваха да получават заплатите си, които са договорени по Колективния трудов договор. Протестът бе организиран от КНСБ под мотото „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата“.

Най-трогателно бе словото д-р Венцислава Димитрова. Тя специализира в отделението по физиотерапия и рехабилитация и е една от младите надежди на клиниката.

„Получавам 800 лв. Как се живее с тези пари? Вече 6 месеца съм командирована в Спешно отделение. Не съм си стъпвала в отделението по физиотерапия, където специализирам, за да може тази болница да оцелее. Къде са заплатите, които здравното министерство ни обеща? Две минимални работни заплати за специализантите. Срамота е, че някои доктори, които са с 30 години стаж, получават по-малко дори от специализантите. Това е недопустимо“, заяви д-р Венцислава Димитрова.

МЛАДАТА ЛЕКАРКА РАЗКРИ, ЧЕ СЕ НАЛАГА ДА РАБОТИ НА ВТОРО МЯСТО, ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ. Има завършена допълнителна квалификация за редакторство.

„Редактирам книги. Това е срамота – доктор да трябва да се труди допълнително, за да върже двата края. Ти си учил 6 години, после 4 години специализация, при това обучението не е евтино, допълнително учебници купуваш и медицинско облекло, много разходи за образование влагаш, а накрая заплащането ти е колкото на касиер в хранителен магазин. Обмислям да се откажа от професията. Това са 12-часови дежурства, тежък труд, сам лекар в Спешно отделение. Имала съм смени, при които не съм имала възможност дори да отида до тоалетна, за да обгрижа над 80 души за дежурство“, сподели още тя.

„Проблемът е, че заплатите са изключително ниски, няма пари, има недофинансиране на клиничните пътеки и болниците не могат да достигнат прага за първото шестмесечие на миналата година спрямо предходната. Имаме с 21 процента по-малко приходи. Основната заплата за лекар с една специалност трябва да бъде 2 000 лв., на медицинските сестри 1500 лв., а на санитарите – 900 лв. Това е призивът ни към здравното министерство, държавата и НЗОК“, посочи д-р Мая Попова, която е инфекционист и председател на синдикалната организация на МОБАЛ.

Обясни, че исканията могат да бъдат удовлетворени чрез увеличение на клиничните пътеки и приемът в болница, а също и чрез премахване някои структури в клиниката, които се финансират от стационара.

Д-Р ПОПОВА УТОЧНИ, ЧЕ НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ СА ДОВЕЛИ ДО ТОВА ВСИЧКИ МЛАДИ ЛЕКАРИ, КОИТО НАСКОРО СА ВЗЕЛИ СПЕЦИАЛНОСТ В МОБАЛ, ДА НАПУСНАТ.

„През април, когато беше сключен колективният трудов договор, се срещнахме с премиера и бяхме уверени, че ще се намерят пари,за дофинансиране на възнагражденията, които договорихме. Осигуриха се средства само за училищно и детско здравеопазване и спешна помощ. Останаха необезпечени болниците и РЗИ-тата. Парите от НЗОК не достигат и не могат да се осигурят тези заплати. Настояваме да се възстановят плащанията от държавата – добавките 600 лв. за лекари и 300 за медсестри“, коментира зам.-председателят на федерация синдикати в здравеопазването към КНСБ Пламен Радославов.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

11 thoughts on “Държавата разплака лекарите с нищожни заплати, медици обмислят да стават касиери в хипермаркетите, за да оцелеят /ВИДЕО/

 • 04.10.2022 в 14:27
  Permalink

  Спрете работа само за 24 часа и на колене ще допълзят да ви се молят!

  Отговор
 • 04.10.2022 в 14:34
  Permalink

  Ние гражданите го знаем и осъзнаваме всичко това. Има регрес, не напредък.
  Преди 20 години болницата разполагаше и с медицински хеликоптер.

  Отговор
 • 05.10.2022 в 11:09
  Permalink

  собствениците на болници в София/кои са те- обичайните ненаяли се/искат всички да се лекуваме в София.Бюджета расте с нея и мизерията в болниците.Хората масово се лекуват в ТУРЦИЯ.ДАНЪЦИ ТУК лечение в ТУРЦИЯ.
  ЧЕСТИТО!

  Отговор
 • 05.10.2022 в 13:39
  Permalink

  Каква актриса. Може да се пробвате в театъра, имате заложби. Само ревете, а всички знаят че това е една морга. Току виж някой повярва, за без пари работите.В супермаркетите има глад за кадри, заминавайте. Там няма клинични пътеки за точене обаче. На 2 места работила, сериозно. Да не иска да каже частния си кабинет, дето като отидеш с направление и не искат да ти го приемат а те насочват към частния си кабинет. А от болничната помийка е цяло чудо че никой още не се е споминал. Защо във фейсбук е пълно с оплаквания за лошо отношение към пациенти(за цялата страна) в болниците, а никъде не се отразява?Научете се първо на човешко отношение, тогава си показвайте актьорските умения.

  Отговор
  • 05.10.2022 в 21:18
   Permalink

   Оппа, я по-внимателно партийните, светите в тъмното.
   Сигурен съм, че ви е пределно ясно, че тези дето точат клиничните пътеки, са облагодетелстваните шефчета (с които като нищо да си добрувате), а не нормалните лекари и медицински сестри, чиито заплати са орязани до безобразие от велможите. Няма нужда, сега, да се опитвате да замазвате с измишльотини.
   И впрочем, искам да ви видя вие за минимална заплата и 24-часови смени в спешни и ковидни отделения какво отношение ще имате. Особено ако ви посещават пациенти, които са като вас самите.

   Отговор
  • 07.10.2022 в 9:33
   Permalink

   На теб скоро ще се наложи да се лекуваш в театъра.

   Отговор
 • 05.10.2022 в 16:47
  Permalink

  Др Димитрова е най-любезната, лъчезарна и добра млада лекарка , която е работила в спешното отделение!

  Отговор
 • 06.10.2022 в 13:28
  Permalink

  Ами пак гласувайте за „чаровните“ от ПП…. може и за герберастите, те с 200 оправят всички!

  Отговор
 • 10.10.2022 в 21:29
  Permalink

  айде сички медита на борсата……стига ..дай товааааа… дай оноваааа.

  да побачкат….стига само лафчета.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *