Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Свищовската поетеса Стефания Цанкова спечели международна награда в Израел

Получи първо място и в националния конкурс „Есенни щурци“

 СВИЩОВСКАТА ПОЕТЕСА СТЕФАНИЯ ЦАНКОВА ПОЛУЧИ ПРЕСТИЖНА НАГРАДА. ТЯ СПЕЧЕЛИ ТРЕТО МЯСТО В МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ „БЪЛГАРСКА ДУША НА СВЯТАТА ЗЕМЯ“, КОЙТО СЕ ПРОВЕЖДА В ИЗРАЕЛСКИЯ ГРАД БАТ ЯМ. Седмото издание на поетичния форум донесе отличието на нашата поетеса в  раздел „Инструментал“ с пиано. Директор и организатор на Международния фестивал е Весела Сели Райчинова.

„Още от дете се обучавам десет години в Музикалната школа в Свищов. Учех при моята любима преподавателка по пиано Стефка Филипова“, разказва Стефания Цанкова.

Произведенията, с  които свищовлийката се е представя на фестивала са нейни авторски композиции. Тя се състезава с многобройни талантливи музиканти и твърди, че за нея е била голяма изненадата, че е спечелила международно отличие.

ПОЕТЕСАТА Е УДОСТОЕНА СЪС ЗЛАТЕН МЕДАЛ И ДИПЛОМА, КОИТО ПОСВЕЩАВА НА СВОЯТА  ПОКОЙНА УЧИТЕЛКА СТЕФКА ФИЛИПОВА. ИЗПЪЛНИТЕЛКАТА ПОЛУЧИ И ПОКАНА ЗА ГОСТУВАНЕ ПРЕЗ ИДНАТА ГОДИНА В ИЗРАЕЛ.

Свищовската поетеса бе наградена и с Първа награда в петото издание на националния поетичен конкурс с международно участие „Есенни щурци“, провел се в димитровградското село  Горски извор. Той е посветен на големия български поет  Иван Николов, който е родом от това китно селище.

В КОНКУРСА СА УЧАСТИЕ ВЗЕХА 172 АВТОРИ ОТ БЪЛГАРИЯ И 28 ЧУЖДЕСТРАННИ УЧАСТНИЦИ ОТ 18 ДЪРЖАВИ. Като специален гост на събитието присъства лично президента на Международната писателска гилдия, г-жа Лада Баумгартен от Германия. В Горски извор пристигна и академикът по океанология, професор по физика, поет и бард Василий Белашов от Татарстан. Сред гостите беше и известната руска поетеса и общественичка Олга Малцева–Арзиани от Москва.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *