Старата митрополия върна блясъка си, там ще е най-новият и модерен колеж във Велико Търново

За по-малко от година старата митрополия във великотърновския кв. „Асенов“ се превърна в кокетна сграда след цялостна реставрация. Предстои да се прави и дренаж около нея, който ще бъде съобразен с археолозите за евентуални находки, разбра в. „Борба“. Ремонтът – вътрешен и външен, е към приключване, наново са направени всички инсталации, а сградата вече се извисява в пълния си блясък.

Там ще се помещава ректоратът на бъдещия колеж, в който средношколците ще получават светско и духовно образование. Това е отколешна мечта на Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий, който измоли за ремонта близо 2 млн. лева от Бойко Борисов, одобрени от правителството в оставка през април 2019 г.

Проектът е съгласуван с НИНКН и е на известния архитект Николай Георгиев, който възроди хан „Хаджи Николи“. „Ще бъде като мини Рилски манастир. Около ректората ще има други сгради, на първо време две, и го казвам условно, които ще са учебен корпус и пансион. Задължително в една от тях ще има столова и кухня с допълнително обособени помещения, а в ректората – лекарски кабинет и малка амбулатория. Всички сгради ще опасват основната, за това обаче трябват още много пари. Дотук над двата милиона лева митрополията е вложила още 100 000 лв. Много пари загубихме да съборим 4-те стари сгради, които бяха в двора. Колежът не е само за църквата, а и за обществото. Ще бъде една учебна и културна институция, която ще работи заедно с държавата. Провеждал съм няколко срещи с различни министри на образованието и науката и срещам разбиране. Имам и опит като ректор на три учебни заведения – Пловдивската и Софийската семинария и Пловдивската духовна академия. В програмата ще сложим и няколко богословски предмета. Целта е тези, които се обучават в този колеж, да имат основата и един ден, ако пожелаят, да бъдат дякони, иподякони или други служители към църквата. Ще се изучават и общообразователни предмети, включително и земеделие, горско дело, строителство, счетоводство, деловодство. Ще се учи дори и журналистика. От колежа младите хора ще излизат със средно образование. Във всички случаи ще приемаме след VII клас, но тепърва ще се препреговаря с МОН за статута на колежа. Имаме възможност да приемем между 80 и 100 деца. Но правя едно голямо уточнение – докато не завършим всички планирани сгради и не съгласуваме учебния план с просветното министерство, колежът няма да отвори врати. А дотогава може да минат и 7 – 8 години“, разказа за „Борба“ митрополит Григорий.

Старата митрополия, която беше в руини, е част от музейния комплекс в Асенова махала. На същото място през 1211 – 1237 г. бил издигнат манастирът „Св. св. Петър и Павел“, станал резиденция на българските патриарси за повече от век. Там се установява Патриарх Евтимий през 1393 г., след като е прогонен от патриаршеския комплекс в Царевец. На 1 юни 1913 година при катастрофалното земетресение митрополитският комплекс е сринат до основи, а църквата е частично разрушена. Новата сграда е построена през 1926 година по проект на арх. Габров. Дарители са семейство Пеньо и Мария Велкови, които дават средствата тук да има епархийско сиропиталище.

ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА СТАРАТА МИТРОПОЛИЯ Е НАЦИОНАЛИЗИРАНА И Е ИЗПОЛЗВАНА ЗА РАЗЛИЧНИ НУЖДИ. Била е и старчески дом. През 1994 г. Григорий – първият избран митрополит след демократичните промени, задейства административната процедура по връщането на сградата на църквата. Съдействие оказал и Румен Рашев, като през следващата година била върната само част от имота. В двора, който е над 3 дка, стара постройка била използвана от археолозите десетилетия като склад за находките. Над 60 са обновените обекти – храмове и обществени сгради, във Великотърновската епархия по време на светителството на митрополит Григорий.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

One thought on “Старата митрополия върна блясъка си, там ще е най-новият и модерен колеж във Велико Търново

  • 05.10.2022 в 20:10
    Permalink

    Много хубаво е че се възстановят такива ценни згради.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *