Горна ОряховицаКултура

Започва Националният фестивал на аматьорските театри „Камъка“

От 6 до 9 октомври театърът завладява Горна Оряховица. В рамките на 4 дни ще се проведе третото издание на Националния фестивал на аматьорските театри „Камъка“, организиран от НЧ „Напредък – 1869“ и със съдействието на Община Горна Оряховица и Младежки театър „Алтернатива”. 11 постановки са включени в програмата на фестивала, който има конкурсен характер. Театралната надпревара, която ще бъде в читалищния салон, ще се проведе в две възрастови групи – до 19 години и над 20 години. Пет спектакъла се състезават в първа възрастова група и шест спектакъла ще мерят сили във втората. В конкурсната програма са включени спектакли на театрални състави от четири области – София, Габрово, Велико Търново и Сливен. Тричленно жури ще оценява изпълненията на театралите. Председател е актьорът от ДМТ „К. Кисимов” Иван Митев, а членове: Мария Банкова – актьор, бакалавър по актьорско майсторство за драматичен театър в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, и Иван Великов – дългогодишен актьор в Младежки театър – Горна Оряховица.

Гост в театралния маратон е танцовият спектакъл „Дивите лебеди” по Х. К. Андерсен на Детска балетна школа „Класика” при НЧ „Надежда -1869” – Велико Търново, с художествен ръководител Марин Удварев. Талантливите балерини от Велико Търново ще се изявят на сцената в събота – 8 октомври, от 11.00 часа в салона на НЧ „Напредък-1869” – Горна Оряховица. Официалното откриване на театралния преглед е в 19 часа на 6 октомври (четвъртък) с постановката „Супер секс таблетка“ по Габор Гьоргей в изпълнение на артистите от Драматичен театър при горнооряховското читалище с режисьор Кирил Ангелов. Преди това конкурсният ден стартира със спектакъла „Застреляй идиотите” от Емил Йотовски на Младежко театрално студио „Талантино” при Младежки дом В. Търново и Младежки дом Килифарево.

Наградният фонд на фестивала е богат и включва статуетки, дипломи и парични награди. Ще бъдат връчени гранпри „Камъка”, Специалната награда на Младежки театър „Алтернатива”, осигурени от фирма „БОБИ” – Горна Оряховица, както и много други награди за различни категории – за спектакъл, главна женска и главна мъжка роля, поддържаща женска и поддържаща мъжка роля.

Читалище „Напредък – 1869“ кани всички почитатели на театралното изкуство от 16.00 ч. до 20.30 ч. Входът е свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *