Аляска избира най-дебелата мечка

Докато американците се зареждат с бонбони за Хелоуин, Аляска привлича внимание върху затлъстяването, което е полезно за природата, като избира най-дебелата мечка в щата, съобщи АФП.

Конкурсът, който се организира тази седмица, цели да повиши осведомеността на хората за защитата на тези животни.

Националният парк Катмай организира „Седмица на дебелите мечки“ ежегодно. Всеки може да гласува онлайн за най-големите кафяви мечки в този вулканичен район, обитаван от сьомгата, която плува по река Брукс.

От над 2000 мечки в района, които могат да тежат повече от 550 кг, само най-добрите екземпляри се състезават в този сблъсък на титаните. Сред претендентите тази година са защитаващият титлата си Отис, който вече е четирикратен шампион.

В крайна сметка точното тегло е без значение, като се има предвид експоненциалният успех на конкурса. От няколко хиляди гласа при създаването си през 2014 г. той е привлякъл над 800 000 почитатели през 2021 г.

„Това е инициатива за повишаване на осведомеността за кафявите мечки в Аляска. (…) Надяваме се, че тази осведоменост ще предизвика загриженост за тези животни сред хората“, каза пред АФП Майк Фиц, бивш рейнджър в националния парк Катмай, инициатор на конкурса.

Желаещите могат да наблюдават мечките, докато ловят сьомга, благодарение на камерите на Explore, неправителствена организация, занимаваща се с опазване на околната среда.

Кафявите мечки не запазват трайно телосложението си на борец. През пролетта фигурата им се стопява, сякаш се подготвят за седмица на модата. Но през лятото и есента мечките в парка наддават до 50 процента от теглото си.

Това е изключително важно, преди да заспят зимен сън. Пет месеца мечките се прибират и не се събуждат, дори за да пият вода. Благодарение на натрупаните мазнини те се хранят с рециклирани протеини от собствената си урина и поддържат мускулната си маса.

Според Фиц една мечка в парка може да погълне „над 45 килограма“ сьомга за един ден.

Състезанието е и възможност да се подчертае значението на тези мигриращи риби. Популацията им е многобройна в Аляска, но „в по-голямата част от западното крайбрежие на Северна Америка миграцията на сьомгата виси на косъм“, напомня Фиц. В Калифорния и Орегон те са застрашени от „загуба на местообитания (…) и язовири. А изменението на климата задълбочава проблема със сушите и горещите вълни.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *