Д-р Виктор Точков специализира при най-добрите травматолози в Австрия

Младият търновски медик усвоявал техники в клиника, в която са лекувани Дибала, Робен, Нойер и Сане

 

Д-р Виктор Точков е един от най-младите и талантливи доктори в областта на артроскопската травматология и спортната медицина. Амбициозният медик, който е родом от Велико Търново, е имал уникалната възможност да бъде на специализация и да обменя опит със светила в тези науки в австрийските градове Виена и Инсбрук. Той е ортопед травматолог с близо 10-годишен стаж. Специализацията си е завършил в болница „Софиямед“ при доцент Георгиев. В момента работи в „Спортс клиник Еуровита“ в София и е част от екипа на доктор Иван Василев, който е един от най-известните спортни травматолози в България и Германия.

Д-р Виктор Точков и доц. д-р Кристиян Хозер, който е сред светилата на травматологията.

Преди дни д-р Виктор Точков е взел участие в най-големия конгрес по артроскопска травматология и спортна медицина във Виена. Младият специалист и д-р Иван Василев били единствените българи на престижния форум. Те обменили опит и знания с изявени техни колеги от Германия, Австрия, Франция, Швейцария и други държави.

Веднага след научната конференция д-р Виктор Точков заминал за Инсбрук в специализираното здравно заведение „Приватклиник Хохрум“, където специализира в продължение на половин месец.

„В скиорския център Инсбрук се намира една от най-престижните клиники, в която работят най-добрите лекари в областта на артроскопската травматология, които се занимават с диагностика и оперативно лечение на ставите – коленна, раменна, глезенна и др.“, обяснява д-р Точков.

Веднага след научната конференция д-р Виктор Точков заминал за Инсбрук, в специализираното здравно заведение „Приватклиник Хохрум“, където бил на обмяна на опит.

Той споделя, че да работи и увеличава знанията си редом до проф. Кристиян Финк и доц. Кристиян Хозер, е неоценима инвестиция за бъдещия му професионален път. В продължение на две седмици младият травматолог влизал с тях на операции и им асистирал.

„В споменатата клиника са оперирани футболисти като Мануел Нойер, Сане, Дибала, Киелини, Ариен Робен, Горецка и още много други играчи на световно ниво. Също така и известни скиори или състезатели от други спортове, получили контузии по време на състезания или тренировки“, разказва д-р Виктор Точков.

В България младият медик е амбициран да приложи знанията и иновативните оперативни техники, които е усвоил зад граница.

„Да работя и трупам знания редом до световноизвестни медици, е неоценима инвестиция за бъдещия ми професионален път“, категоричен е д-р Виктор Точков.

„Клиниката в София, в която работя, разполага с най-съвременната апаратура в тази област на медицината. Убеден съм, че ще съм изключително полезен с познанията и ценния опит, който придобих в чужбина. Тези травми, с които се занимавахме, са характерни за професионалните спортисти, но напоследък се срещат и при така наречените „неделни спортисти“ – хора, практикуващи два-три пъти седмично спорт. Тенденцията е да се увеличават тези травми сред населението. Това се дължи на все по-големия брой желаещи да практикуват спорт непрофесионално и липсата на достатъчно добра подготовка“, коментира д-р Точков.

По думите на травматолога в зависимост от травмата и спецификата на пациента, като активност, професия, възраст и други фактори, се избира подходящо лечение.

„Затова е важно при такива травми човек да се обърне към специалист с опит в тази област“, съветва д-р Точков.

Младият травматолог се гордее, че е имал възможност да работи заедно с проф. д-р Кристиян Финк и д-р Елизабет Аберман.

Той е изключително благодарен на своя ментор – д-р Иван Василев, благодарение на когото изкарал толкова сериозна специализация.

Доктор Виктор Точков отделя време да лекува и в родния си град Велико Търново.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *