Св. Мина сторил чудо и излекувал дете във Велико Търново

За неизвестно досега чудо, станало в параклиса на св. Мина в центъра на Велико Търново, разказа за в. „Борба“ ктиторът му инж. Николай Николов. Малкият параклис е построен през 2008 г. и в светия престол на олтара самият митрополит Григорий вградил частици от мощите на св. Мина, дотогава съхранявани в Преображенския манастир. И единствените в България.

На детето на познато нему младо семейство при рутинен преглед откриват сериозно заболяване. Пращат ги в София за изследвания, започва лечение, но нещата отиват на зле и за малко да го изтърват. „Връщат се и се обаждат на сина ми Петър. Той ги посъветва да дойдат в параклиса и да кръстят малкото, защото е предсмъртно. А има такъв чин – последование за кръщение в смъртна заплаха. Довеждат детенцето, викат свещеник, отец Йордан, който го кръщава пред мощите на св. Мина. Сега то тича, не можеш да го стигнеш и е съвсем здравичко. Моят син му стана кръстник и все го карах да напише за тази случка“, сподели развълнувано инженерът.

Светецът много помогнал на Николай Николов в дългата 12-годишна съдебна сага с връщането на наследствен имот срещу полицията, на който той построява от 2006 г. до 2008 г. цял комплекс, включително параклиса на св. Мина и хотел „Търново“. Нямало нито едно законово обстоятелство земята да не бъде върната, но нещата не вървели. „Един ден влязох в катедралата и спрях пред иконата на св. Мина, не съм обръщал внимание дотогава, че я има. Помолих му се да помогне, даже се разплаках. Обещах, колкото и да ми е била малка вярата, че ако това стане, ще построя параклис в негова чест. Не мина и месец, нещата потръгнаха. Явих се сам, без адвокат във Върховния касационен съд в София на последното дело и го спечелих. Като върнаха имота, понеже жена ми проектира комплекса, припомних й, че задължително трябва да предвиди и параклис. Защото съм дал обет. Проекта първо го представихме на владиката, за да даде разрешение да го направим в сграда и да го благослови“, продължи разказа си Николай Николов.

През последните години той се е заел с възстановяването на селската църква в Длъгня – малко населено място в община Дряново.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *