Виетнамското прасе Фръциела е домашният любимец на търновска учителка

Животинчето похапва денонощно и обожава да го чешат по гърба

 

ЗА НЕОБИЧАЕН И АТРАКТИВЕН ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ СЕ ГРИЖИ ВКЪЩИ УЧИТЕЛКАТА НЕВЕНА ГЕОРГИЕВА, която преподава на учениците в СУ „Георги Раковски“ във Велико Търново. Тя се радва на женско виетнамско прасенце, което кръстила Фръциела. Четириногата госпожица обитава свободно двора на къщата на семейството на педагожката в Леденик, съжителства с кучета, котки, зайци и др. и прекарва почти цялото си ежедневие в хранене. По думите на стопанката зурлестата дама е изключително чиста, гальовна и социална.

„Преди време попаднах на клипчета с виетнамски прасенца в Инстаграм. Бях много впечатлена и споделих с близките ми, че би било хубаво, ако си имаме такова животинче. Мъжът ми ме изненада за рождения ми ден с Фръциела. Донесе ми я месец по-късно от датата и обясни, че и четириногото е родено на моя рожден ден – 18 април“, разказа Невена.

Уточни, че виетнамските прасенца живеят до 30 години. Те наддават много бързо, имат остро обоняние и благодарение на него са отлични търсачи на трюфели. Коремчетата им са много големи и почти опират земята, а крачетата – твърде къси, поради което четириногите обяснимо изглеждат смехотворно. Апетитът им е огромен и не се случва да откажат храна.

„Яде всичко – жито, царевица, зеленчуци, трева, плодове, храната, която хората консумираме, също. Сега е сезонът на крушите и като се разхожда свободно в двора, ако падне някоя от дървото – веднага я изяжда“, сподели учителката.

По думите й, Фръциела подлежи на дресировка, обича вниманието и разходките с каишка. Не проявява агресия към останалите животни, не си пази територията и не прави пакости. Чака стопанката й да си дойде, за да се наслади на най-любимия ритуал – чесане по гърба.

„Като усети, че колата паркира и си идваме, почва да грухти щастливо. Обича да я гушкат и галят. Когато иска храна, квичи силно, за да й обърнеш внимание. Общо взето не спира да яде“, заяви Невена.

Животинчето ще продължи да живее на двора и през зимата. За да му бъде уютно, семейството е направило специална къщичка с изолация, където да се крие от студа и снега. Този вид няма проблеми с терморегулацията и може да понесе минусовите температури.

„Разговарях с няколко ветеринари, които ми обясниха, че виетнамските прасенца не страдат от болестите на обикновените домашни прасета. Затова няма нужда да ваксинираме Фръциела. Освен това тя не е застрашена и от африканската чума по свинете“, допълни педагожката.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 thoughts on “Виетнамското прасе Фръциела е домашният любимец на търновска учителка

 • 07.10.2022 в 16:31
  Permalink

  Е, как ще държите това животно на двора, че и през зимата ! Ами да не го бяхте вземали, ама нали да се похвалим !! Тази порода е селектирана точно за домашен любимец и живее вътре при стопаните си !! Не мъчете животинката, а го дайте на някого , който ще го гледа както трябва !!

  Отговор
  • 10.10.2022 в 17:16
   Permalink

   На Коледа ще го приберат на топло.

   Отговор
  • 12.10.2022 в 15:39
   Permalink

   Прочетете малко по-задълбочено за породата преди да коментирате така смело. Тази порода не е селектирана за домашен любимец и е устойчива както на жега, така и на студ.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *