Един от най-опитните диагностици в областта на дерматологията работи във великотърновската iClinic Dermatology & Aesthetics

Д-р Дарена Русинова има задълбочени познания и интереси в областта на онкодерматологията, дерматохирургията, диагностицирането, премахването и превенцията на кожните образувания, както и в лечението на други специфични дерматологични заболявания. Тя е на 49 години, родом от Габрово.

 

Д-р Дарена Русинова

Защо решихте да станете лекар?

– Още от първите си съзнателни години съм знаела, че ще бъда лекар. Моята баба беше лекар – д-р Гайшек, и детските ми години преминаха в близост с нейната личност и обаяние. Изпитвах и все още изпитвам дълбоко уважение и респект към нея. Това близко съжителство ми даде една невероятна възможност. В началото съвсем скришом от останалите отварях с жаден поглед медицинските й учебници и с интерес разглеждах невероятните скици и рисунки. Разбира се, не можех да разбера съдържанието, но за мен това беше един нов свят.

Как избрахте дерматологията?

– Срещата ми с дерматологията също беше необикновена. По време на следването ми в Медицинския университет в Плевен за мен най-интересна и вълнуваща специалност беше ортопедията и всяка свободна минута прекарвах в ортопедичния кабинет и клиника. По онова време дерматологията бе за мен сложна и обвита в тайнство специалност и мога да си призная, че не я разбирах. Но след завършване на университета последваха три години, в които нямаше прием за специализации. Тогава една случайна среща с лекарка, близка приятелка на вече покойната ми баба, ме „хвърли“ в „океана на дерматологията“ (любима фраза на проф. Николай Цанков). Отново отворих учебника за студенти по дерматология и вече не можех да откъсна поглед.

Приеха ме в София в „Александровска болница“ за специализант по дерматология и това бяха най-зареждащите 4 години в живота ми, през които разбрах напълно думите на проф. Цанков, че наистина съм попаднала в океана на най-многоликата наука в медицината. По думите ми бихте решили, че харесвам професията си. Истината е, че я обичам.

Имате ли рецепта при трудни пациенти и диагнози?

– Всеки случай може да бъде интересен, стига търпеливо да му се отдели време. И мога да споделя основния трик в поставянето на диагноза не само в дерматологията, но и в повечето медицински специалности. Той е следният: ако лекарят даде достатъчно време, търпеливо и внимателно изслуша оплакванията на пациента, то в края на този своеобразен монолог ще се окаже, че пациентът сам е поставил диагнозата си. Затова винаги подхождам с търпение и емпатия към всеки един пациент, защото доброто отношение е важна част от диагностиката и лечението.

Как започна партньорството Ви с iClinic Велико Търново?

– Ще стане близо година от началото на нашата съвместна работа с iClinic Велико Търново. Бих я определила като много интересна и взаимно полезна за развитието на двете страни. Аз се обогатявам, като навлизам в тънкостите на лазерната терапия на различните видове доброкачествени образувания на кожата, а съм сигурна, че мога да бъда от помощ за моите колеги, като им показвам по-рядко наблюдавани дерматологични диагнози. Медицинската професия не е статична, тя се развива непрекъснато и ние, лекарите, сме длъжни да я следваме. Затова не може да ни омръзне или да застинем в ежедневен стереотип.

С какви предизвикателства се сблъсквате в ежедневната си работа?

– Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и заради факта, че ни обгръща и отделя от заобикалящата ни среда, той е видим за наблюдение. Много са образуванията, които могат да се появят върху нея. Те са с различен цвят, размер, повечето освен с вида си могат да смущават пациента и с повишена чувствителност, да създават дискомфорт в изпълнението на ежедневните задължения и отдих. Също поява на различно оцветени петна могат да се наблюдават, придружени или не от сърбеж. Това е причината пациентите да потърсят лекарска помощ от дерматолог. Съчетанието на доказали се в професията специалисти със съвременна и достъпна апаратура е основната причина пациентите да предпочетат квалифицираната помощ в iClinic Велико Търново.

Вие сте доказан експерт в диагностиката на кожни образувания, както и в онкодерматологията и дерматохирургията. Разкажете ни малко за работата Ви в тази посока, както и за новостите около Вас.

– Стараем се да надграждаме непрекъснато услугите, които предлагаме. Досега извършвахме задълбочена диагностика на образувания и премахване посредством два модерни апарата – последно поколение хирургичен СО2 лазер и Plasmage – най-успешния апарат, използващ плазмена технология. От октомври ще предложим и хирургично премахване (ексцизия) на образувания, които не са подходящи за отстраняване с лазер, и така ще добавим още една услуга, уникална за града.

Как виждате модерната дерматология?

– Вярвам, че в модерната дерматология лекарят дерматолог трябва да разполага с всички възможни опции и да подбира единствено въз основата на конкретната диагноза и съответно най-подходящото решение за пациента.

iClinic Dermatology & Aesthetics се намира на улица „Чавдар войвода“ 7 и работи всеки ден от 9:00 до 18:00 часа. Телефони за връзка: 0882 00 44 55 и 0882 00 44 54.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *