Горещи новиниОбщество

Капсула на времето за поколението след 50 години вградиха в ОУ „Бачо Киро”

Великотърновското училище днес празнува 50-годишен юбилей

Капсула на времето с послания към идните поколения вградиха в една от стените на ОУ „Бачо Киро” днес. Церемонията бе по случай 50-годишният юбилей на великотърновското училище. С много вълнение и на специално тържество металната кутия с надпис бе поставена в специална ниша във фоайето на училището от директора Владимир Николов, първата директорка Гинка Стефанова, нейната наследница на длъжността Надка Върбанова и един от първите учители художникът Сашо Филев.

Своите послания за след 50 години, когато капсулата ще бъде отворена, първо прочетоха, а след това и поставиха ученици от 4-ти, 5-ти и 6-ти клас, послания имаше и от името на първите и на настоящите преподаватели, на родителите, на ученическия парламент. Свидетели на събитието станаха създалите и градили ОУ „Бачо Киро” през годините, ученици и настоящи учители, гости, сред които и началничката на РУО – Велико Търново Розалия Личева.

„В това училище много хора са работили. Пръв между равни беше Иван Кръстев, директор за два месеца през 1972 г. След мене дойде Надка Върбанова и 26 години беше начело на училището. Сега е Владимир Николов. Първите учители не само трябваше да обучават своите ученици, но и да построяват това училище. Не случайно още след първите си години то стана образцово. Както сме се събрали, искам да заръчам нещо. Където и да работят нашите ученици, нека да не забравят България, да се връщат в нея. И да пазят и помнят заветите на Бачо Киро. Да говорят на чист български книжовен език, защото, както навлизат все нови и нови думи, ще се загуби нашият език, ако не се пази. Наред с технологиите, да знаят, че книгата е най-важният носител на знанието. Бъдете живи и здрави,  множете успехите и не забравяйте традициите, които ние създадохме!”, обърна се към присъстващите първата директорка Гинка Стефанова.

„Днес ние създаваме нова традиция. В нея има много очарование и носталгия към миналото. Пренесете през времето и предайте след вас заветите на Бачо Киро!”, предаде в посланието си Сашо Филев.

От името на младите учители Илиян Илиев заяви, че да си такъв е привилегия, но и отговорност, защото те са мостът между поколенията: „За мен и моите колеги е чест да сме от семейството на училище „Бачо Киро”. И понеже сме млади учители, ние продължаваме да се учим от опитните си колеги. Това е едно от посланията, които искаме да предадем: учене през целия живот”.

С обич и усмивки бе посрещнато посланието на учениците от 4б клас, тези, които след 50 години ще отворят капсулата на времето, прочетено от Йордан Иванов. „Здравейте, от нас, децата от 4б клас. Пишейки, ние сме деца като вас, но когато го четете, ние ще сме възрастни и образовани. Ще ви дадем няколко съвета. Не подценявайте уроците си, четете много книги и бъдете позитивни! Пожелаваме ви много радостни мигове! Сигурни сме, че тук ще научите много неща. Ще разберете какво е доброта, приятелство и подкрепа. Надяваме се, че през 2072 г. няма войни, а има мир и спокойствие. Ще ви зададем въпрос: класните ви стаи различни ли са от нашите? Разгледайте снимки от 2022-ра! Нашата класна стая е номер 305 и е най-хубавата. Поздрави!”, завърши посланието си малкият Йордан.

Много емоционално бе и изказването на бивша възпитаничка на ОУ „Бачо Киро”, майка на две деца, които също са получили основното си образование в любимото й училище.

След церемонията среща на поколенията се дадоха 36 учители, преподавали през тези 50 години, на която си припомниха моменти от живота си в „Бачо Киро”.

Празничният ден за училището започна рано, с концерт – спектакъл в ДСК „Васил Левски”, който бе уважен и от кмета Даниел Панов. Своята шоу програма изнесоха ученици от училището и негови приятели от клуб „Зоки”, балет „Динамикс”, ансамбъл „Българче”. Бившите възпитаници илюзионистът Силван и Гергана Стоянова също се постараха празникът да бъде цветен, хубав и емоционален. Преди да започне концертът обаче, се създаде лека суматоха, защото се оказа, че най-главният, директорът Владимир Николов го няма, тъй като си кара мотора някъде из България. На сцената вече излязоха гостите и официални лица, а в същото време учители отчаяно го търсиха. Един от преподавателите обяви, че го е видял на Присовските завои, а зам.-директорът Никифор Тодоров предположи, че Владимир Николов е отишъл на ретро парада в Стара Загора. И всичко това се разиграва на живо, от сцената. Директорът обаче се обозначи, успокои хората, дори каза, че праща екип от „Ню чилдрън теливижън”, който ще снима филм. Разбира се, всичко бе на шега, съчинена от ръководството на училището, за да се отпуснат присъстващите, концертът да започне весело, а не сковано и да се получи наистина празник. В шегата се включи и кметът Панов, който заяви, че ще пише отсъствие на Владимир Николов, защото закъснява за тържеството. Попита и децата, но те защитиха ревностно директора си и така той „отърва” кожата.

„Така влязохме в 50-годишнината си, пет часа вчера продължиха репетициите. Всичко се дължи на моите колеги, които написаха този сценарий – Венета Михайлова, педагогическият съветник Даниела Стоянова и новото попълнение, учителката по български език и ръководителка на мажоретния състав Габриела Иванова”, коментира за в. „Борба” директорът на ОУ „Бачо Киро”.

 

Ана Райковска

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *