Кв. метър гараж струва повече от същата жилищна площ

Наемите стигат 200 лв. и са колкото за малък апартамент

 

1200 ЕВРО ЗА КВАДРАТЕН МЕТЪР УДАРИ ЦЕНАТА НА ГАРАЖ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ ЦЕНАТА ЗА ЖИЛИЩНА ПЛОЩ В МНОГО ОТ НОВОПОСТРОЕНИТЕ СГРАДИ В СТАРАТА СТОЛИЦА. Освен всичко друго има драстичен скок и при наемите на гаражи. Собствениците им вече печелят от тях колкото от малък апартамент. Някъде наемите са стигнали и 200 лв., но в повечето случаи са около 100. Паркоместата се предлагат за 50 лв. на месец, показа наша проверка по актуалната тема.

На практика гаражите във Велико Търново се превърнаха в лукс, цените им са се увеличили двойно спрямо предходните години и в момента са средно около 35 000 лв. Проблемите с паркирането в старата столица и безразборното застрояване на кварталите доведоха до скок на този тип недвижими имоти.

В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПРЕДЛАГАНЕТО Е СЛАБО. МНОГО ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ СА ГОТОВИ ПО-СКОРО ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ С АПАРТАМЕНТА СИ, ОТКОЛКОТО ДА ПРОДАДАТ ГАРАЖА. В доста от случаите те продават единствено жилището и запазват мястото за паркиране като инвестиция в бъдещето. И това изобщо не е лишено от логика, защото цените на паркоместата и гаражите скачат солидно.

Особено осезаем е дефицитът на гаражи в квартали като „Картала“ и „Акация“, там предлагането е почти нулево. Цените също са солидни – от 25 000 до 40 000 лв. Рекордьор в района е гараж за 50 000 лв., който е едва 24 кв. метра. Иначе в „Картала“ дори външните паркоместа струват по 15 – 16 хиляди лв.

ИМЕННО ПАРКОМЕСТАТА В МОМЕНТА СА ИЗГОДНА ИНВЕСТИЦИЯ, ЗАЩОТО ЗА ТЯХ НЕ СЕ ПЛАЩА ДАНЪК СГРАДИ И НА ПРАКТИКА НЕ НОСЯТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ ЗА СОБСТВЕНИКА. Самите паркоместа също са дефицит, защото строителите не отделят големи площи за направата им.

Малко по-сериозно е предлагането на гаражи в кв. „Бузлуджа“, но пък там проблемите с паркирането не са толкова сериозни. В голямата си част кварталът остана незасегнат от презастрояването, с изключение на южната. Затова цените на гаражите са малко по-поносими и могат да бъдат купени за около 25 000 лв.

В „Колю Фичето“ също има предлагане, но цените са по-високи от тези на „Пишмана“. Редицата от гаражи по ул. „Полтава“, върху които бяха построени еднофамилни къщички, почти не влизат в обявите на агенциите за недвижими имоти. Голяма част от собствениците продават жилищата, но държат да запазят гаража отдолу.

ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ СЕ ОПЛАКВАТ, ЧЕ КОГАТО СА СЕ НАНЕСЛИ ДА ЖИВЕЯТ В НОВО ЖИЛИЩЕ ПРЕДИ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ, НЕ СА ПРЕДПОЛАГАЛИ, ЧЕ ЩЕ СЕ СЛУЧИ ПОДОБНО ПРЕЗАСТРОЯВАНЕ В РАЙОНИТЕ ИМ. Затова не са и предвидили закупуване на гараж. В момента паркирането е мисия невъзможна в много квартали, където изникват все повече нови блокове. Жители в съседство имат желание да закупят гаражи там, но строителните предприемачи вече не ги продават отделно. Първо ги предлагат в комплект с апартамент, защото клиентите се плашат, че ако закупят жилище, няма да имат място, където да спрат автомобила си.

Гаражите са евтини единствено в комплекса „Велико Търново Хилс“, където могат да бъдат закупени дори за десетина хиляди лв. Друг е въпросът, че към момента няма много желаещи да живеят там.

Михаил МИХАЛЕВ

2 thoughts on “Кв. метър гараж струва повече от същата жилищна площ

 • 07.10.2022 в 9:45
  Permalink

  Че е презастроено, презастроено е. Че Картала го строиха последните 30 години и на празното място пак не предвидиха паркинги, така е. Вината на ония търтеи в Общината начело с Панов е ясна.

  Но и по 3-4 коли на апартамент не е нормално.

  Отговор
 • 07.10.2022 в 12:38
  Permalink

  Това не е толкова съществено, някакви дреболии. По-важно е кметът и главният архитект да са добре.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *