Северното полукълбо е застрашено от тежка суша на всеки двадесет години, прогнозира изследване

В Северното полукълбо следва да се очаква тежка суша, подобна на тази от лятото в Европа, Северна Америка и Китай, на всеки двадесет години в резултат на климатичните промени, прогнозира изследване на международна изследователска група, цитирано от ДПА.

Тя ще настъпва независимо от това дали Земята ще продължи да се затопля, посочват климатолози от САЩ, Великобритания, Франция, Индия и Нидерландия от организацията World Weather Attribution.

Недостиг на вода, пожари, високи цени на храните и сериозни щети за реколтите са сред последиците от едно от най-горещите лета в Европа от началото на измерванията, посочват специалистите.

Сушата е довела до тежко изсушаване на почвите, особено във Франция, Германия и други централноевропейски страни. Континенталната част на Китай също преживя изключително високи температури и суша.

„Тези дефицити във влажността на почвите доведоха до слаби реколти в засегнатите райони, до повишен риск от пожари и в комбинация с вече високите цени на храните се очаква заплаха за сигурността на храните по света“, посочват авторите на проучването.

Резултатите му сочат, че сушите са станали три до четири пъти по-вероятни в Западна и в Централна Европа след глобалното затопляне с около 1,2 градуса по Целзий. Подобни суши биха настъпвали на 60 до 80 години, ако не съществуваше глобално затопляне.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *